2019-01-16
成班朋友約埋食飯,慶祝踏入新一年🎉平時鐘意食小菜嘅我地今次一行七人嚟到銅鑼灣食通天嘅鍾菜,呢到位置方便,離港鐵出口勁近。裝修走復古懷舊風,以六七十年代嘅茶館做主題,空間寬敞,坐得舒服。呢日我地叫咗個8人餐,費事煩逐樣逐樣諗,我地個個都咁大食,8人餐應該冇問題嘅😂食唔哂最多打包😂頭盤有我鐘意食嘅陳醋雲耳,叉燒,拍青瓜,細細碟每人食少少過下口癮😋時間掌握得好,雞肉鮮嫩,一啲都唔鞋口。全晚最正係呢個上湯龍蝦伊麵,份量多都唔在講,真係好味!龍蝦啖啖肉,肉質新鮮彈牙,上湯伊麵都做得好好,湯又夠濃,每口都食到龍蝦嘅鮮味😚清蒸沙巴龍躉,我唔鐘意食魚,但試咗啲都覺得ok,肉質扎實,冇腥味。濃湯鮮菌浸菜,個湯夠濃味,令到全碟菜都好味。甜品都有唔少選擇,而且同樣做得唔錯👍🏻📝仲有好幾款小菜我掛住食冇影到😂🙈食物整體味道好,上菜又快,有機會要再嚟👍🏻
時間掌握得好,雞肉鮮嫩,一啲都唔鞋口。
全晚最正係呢個上湯龍蝦伊麵,份量多都唔在講,真係好味!
濃湯鮮菌浸菜,個湯夠濃味,令到全碟菜都好味。
甜品都有唔少選擇,而且同樣做得唔錯👍🏻
📝