2020-06-14
尋晚去咗通菜街嘅滾喜食任食雞煲火鍋,價錢每位$188,兩個小時任飲任食,都幾街坊價。作為牛魔王嘅我哋就升級任食高級安格斯,都只不過係$208/位。雞煲有得揀麻辣或芝士,我哋唔食得辣就揀咗芝士。芝士半溶有拉絲效果,好惹味,雞件又嫩滑,簡直係perfect match,唔夠喉仲可以免費加雞件。任飲有竹蔗茅根,真係用材料煲出嚟唔係普通支裝飲品,大熱天時打邊爐降火啱晒。食完雞煲可以加湯打爐,不過我哋就轉火鍋湯底,鴛鴦湯鍋+$38就有。揀咗【皮蛋芫茜湯】同【沙爹湯底】,我鍾意沙爹湯底,真係有濃濃沙爹味唔係得個鹹字。【高級安格斯】睇相都知好食。油花分佈均勻,淥十幾秒就食得,食落油脂豐富,肉味濃郁。最重要係叫第二碟都係維持水準,唔似有啲火鍋放題第二碟就開始「走樣」。【美國肥牛】雖然upgrade咗安格斯但都叫咗少少肥牛試吓,雖然油香冇安格斯咁重但幾肉質嫩滑,都幾唔錯喎。【海蝦】餐廳好有心,上碟時已係係剪咗蝦鬚,唔怕「條條fing」,蝦肉鮮爽,所以不停encore。【咸蛋炸魚皮】惹味鹹蛋x香脆魚皮,蘸皮蛋芫茜湯就夠味啦~【炸響鈴】響鈴就蘸沙爹湯底,味道香辣,正。【鮮蝦雲呑】皮薄饀靚,自家製㗎,細細粒唔
【咸蛋炸魚皮】惹味鹹蛋x香脆魚皮,蘸皮蛋芫茜湯就夠味啦~
【炸響鈴】響鈴就蘸沙爹湯底,味道香辣,正。
【鮮蝦雲呑】皮薄饀靚,自家製㗎,細細粒唔怕食完太飽肚。
【白鱔片】好新鮮爽口,必點。
【皇帝菜】狂食肉之後梗要食啲蔬菜balance返。
整體食物質素都幾好,咁嘅價錢要encore啦。