同朋友臨時決定食呢間的, 下晝5點零打去問即晚食飯仲book唔book到咁接線既男仔都好客氣問我幾點幾位, 我話6點半對方就話要8點交枱; 咁我驚趕唔切過海所以改6點45分啦, 但佢就話都要8點交枱... 我就答咁我地都係兩個人唔會食好耐, 所以個人覺得冇問題不過hold枱得10分鐘, 我就要趕少少金鐘過去都總算趕到搭10過D到; 餐廳其實算大的, 有一層大概800零尺客座, 當時亦只係半滿狀態sorry太肚餓冇影menu, 但a la carte同set dinner都差不多價錢我就一定會揀餐, 起碼有salad/湯同餐茶~ 平均兩百幾蚊(兩百尾)加一是日餐湯係雜菌湯或者你都可以選擇Caesar salad或者田普通salad我諗左兩秒後揀左湯, 因為湯比較容易試到個廚房得唔得餐包冇之前d comment講到咁好食可能因為我同朋友都等左陣點湯食所以凍左又硬左少少湯響點餐後15分鐘左右到朋友加左少少胡椒,我飲原味留意服務員會響上湯果陣問你要唔要,餐台度除左餐具之外應該所有調味品都要問的湯上面應該有落少少松露油留意盛湯既碟係微熱的, 我first impression已經知應該不錯因之前
不過hold枱得10分鐘, 我就要趕少少

是日餐湯係雜菌湯
我諗左兩秒後揀左湯, 因為湯比較容易試到個廚房得唔得
餐包冇之前d comment講到咁好食
可能因為我同朋友都等左陣點湯食所以凍左又硬左少少
湯響點餐後15分鐘左右到
朋友加左少少胡椒,我飲原味
什菌湯
湯上面應該有落少少松露油

因之前響海運地庫一間差不多價位既意餐都冇用熱碟裝湯, 所以呢度有加D分

第一啖齋試湯, 1. 好thick (本人like既棉棉texture; 最緊要係算熱)
2. 鮮
講完, 1分鐘內點曬麵包飲到乾乾淨淨
不過可能有D人會覺得偏醬既質感, 但我個人覺得佢仍然係湯類

主菜方面我要左個黑豬鞍blah blah blah, 名太長
因為我地唔洗等兩份主菜一齊上, 所以會等耐少少
先黎個羊架
羊架
一碟兩件大大份, 但其實肉唔多
朋友叫8成熟, 我地share食既, 如口ok嫰同香
不過本身食開羊會覺得冇乜話太特別
中規中矩
一樣, 醬都係upon request的

食好等多10分鐘到豬就到喇

第一下係:嘩!
黑豬鞍
嘩係因為佢既外形實在太出乎我意料了..
我自己平時出街多數食牛, 豬真係絕少點的; 所以見到佢一副漢堡扒咁既樣其實我有D失望...
不過朋友另一個角度睇到係隻熊掌, 我先發現原來係咁的
黑豬鞍
切落, 同軟身既雞肉冇分別..
但食落, 不-得-了!!!

份豬肉一D都唔粗糙, 香.滑.軟.爽
黑豬鞍
底下既啡色物其實係牛肝菌蓉, 味道係菇質地似薯蓉
黑豬鞍
再中間就係D烤薯仔, 微鹹的

入口味道其實好夾, 所以會停不了

加上原來"腳指"部分其實係好似酸梅醬, 超開胃~
好味得濟食左四份三, 飽到我..~

因為overall其實都見到廚房係本地中偏中上層價位算細緻的, 加上味道真的不錯
10分滿分我俾9分!

另一加分既細節位係跟熱咖啡既奶係用蒸氣打熱的上~!!
咖啡本身已經即磨打出黎衝所以香得黎醇; 咖啡豆選擇不錯
實在太欣慰喇~ 不多說, 明既就明啦~

唯一美中不足既係個餐冇包甜品

食完hea完都係8點半多D
還枱?! 咩黎架?~! 走果陣都見冇人等位, 但店內已full house, 咁冇問題啦~
兩位消費連加一hkd644
我應該會再來的~ 希望下次set dinner有牛扒啦啦啦~

題外話/補充資料: 希望呢個價錢可以包埋甜品同埋收AE卡(重點)!!!
2014-02-05
什菌湯