2012-10-16
假期同 honey 去 Elements "hea", 想食越南嘢。大概 1 pm 走到 nahm。我以前都聽過 nahm 亂咁計數,但果間好似係 K11, 同埋我哋得兩個人,可以容易啲 check 單,所以唔怕試試。我 哋冇定枱,要等一陣間(一分鐘?)就有位。Honey 見到餐牌上有牛肉河 ($72) 就想叫。又想食個屏盤(有一次食過),但餐牌上冇,所以我就提議什麼越南春卷。又想食得健康啲,所以要揾個菜。又見到隔離枱食一大碟咖喱乜,所以揾餐牌,睇吓有乜咖喱。如果食咖喱就要叫飯,唔要河。我哋問個 waitress 隔離食乜,佢話咖喱蟹。最後,我哋決定,叫咗:素菜紙米卷 ($62)、黃咖喱鱸魚 ($148)、蒜蓉波菜 ($48)、椰香飯 ($16)。紙米卷有四條,貴咗啲,但都 ok 好食。雖然唔係我所料嘅炸春卷,而係好清新凍食、用米紙包。我哋好鍾意佢另外上嘅疑似花生醬(和椰奶開稀?)。Honey 就食埋喺其中兩條包住嘅疑似 lemongrass.魚雖然貴,但物有所值。有兩大片魚,肉質鮮味、又彈牙。咖喱微辣,又有啲椰奶和薄荷葉一齊整,但冇蓋過條魚啲甜味。用黎撈飯就一流!!! 啲咖喱好香,但
魚雖然貴,但物有所值。有兩大片魚,肉質鮮味、又彈牙。咖喱微辣,又有啲椰奶和薄荷葉一齊整,但冇蓋過條魚啲甜味。用黎撈飯就一流!!! 啲咖喱好香,但條魚有骨,要小心啲食,最後有菜喺底,我比呢碟 9分(10分满分)。(thumbs up)
碟蒜蓉波菜就好普通,不過不失,同廣東做法冇乜分別。 (6/10分)
飯當然好香,ok 大碗,兩個人食都夠。(8/10分)
題外話/補充資料:
Nahm 好鐘意乜嘢都落啲炸蒜片。鍾意食蒜,就會覺得好香。唔鍾意食,就會覺得食到口臭。好在我哋冇所謂 :P