2023-11-12
十月系老公生日,揀左佢鐘意嘅潮州菜同佢慶祝生日。有小朋友後,我哋更注重健康飲食,潮庭岀品一向有水準,而今期「適時識食」菜式好啱我地一家人口味。今次叫左四款潮式美食入秋要飲返滋潤湯水「五指毛桃粟米排骨湯 」用五指毛桃,與本地粟米、排骨、蜜棗等同煲,入口清甜。栗子鮮冬菇大芥菜一款秋冬先有嘅時令菜,大芥菜秋天先當造,配上栗子,冬菇,以上湯燜煮入味,最後淋上蠔油茨汁。大芥菜味道甘,有清熱解毒作用。金華火腿蒸馬友🐟用傳統潮州人蒸魚的方法新鮮汕尾馬友配搭金華火腿片,而休漁期後嘅馬友特別肥美,鹹香鮮味,魚肉嫩滑,囡囡都好鐘意食。薑䓤生蠔蘿蔔糕係我嘅最愛,有種新年菜嘅感覺。生蠔🦪肥美,配上自家製蘿蔔糕,用薑葱等炒至味道 融和 ,係食唔停口嘅煲仔菜!4款菜式健康美味,大人小朋友都啱食,老公就好滿意,我今次安排啦。
今次叫左四款潮式美食
入秋要飲返滋潤湯水
栗子鮮冬菇大芥菜
金華火腿蒸馬友🐟
,鹹香鮮味,魚肉嫩滑,囡囡都好鐘意食。
薑䓤生蠔蘿蔔糕