2019-08-13
最近hit爆嘅Medium Rare Steak,意思係三成熟,依度嘅牛扒都係以三成熟作為烹調標準,務求煮出最佳嘅口感同口味。餐廳一共提供3款牛嘅部位 – 肉眼、牛柳、西冷牛扒。客人可以因應喜好同食量黎揀選要幾多g嘅牛扒。肉眼$0.29/g牛柳$0.33/g西冷牛柳$0.49/gSauce方面有蔥油、洋蔥油同埋蒜油3款選擇。仲可以加錢配白飯、沙律、味噌湯、飲品,而加$25可以係4樣之中揀3樣。顧客首先要排隊點餐,方可入內就座。點完餐後店員會即切即磅,有機會會少咗或者多咗重量,會按番重量黎計個價錢。今次我揀咗西冷牛扒,配蒜油,再配沙律、味噌湯同汽水。之後俾個牌你,等佢響就可以拎餐喇。牛扒以鐵板形式上,本身係3成熟,外面煎香,鎖住肉汁,經過鐵板嘅熱力,牛扒會慢愯變成5成熟,肉香四溢,肉質嫩滑,軟熟得黎又有口感,味道無經醃過,所以個牛肉真係原汁原味,充滿肉汁。唔夠味隔離仲有一小碗柚子汁,將味道升華之餘仲可以解膩。餐枱旁邊仲有黑椒同玫瑰鹽俾客人調味。如果唔想牛扒過熟,建議盡快享用~
肉眼$0.29/g
牛柳$0.33/g
西冷牛柳$0.49/g
Sauce方面有蔥油、洋蔥油同埋蒜油3款選擇。