2024-11-16
今餐嘅Chill E.A.T. 我就去咗呢間樓上日式鐵板燒店。店內每個座位都係吧枱,圍住鐵板燒師傅坐,每4個客一個師傅,可以望住師傅即席燒嘢食,令我4感 — 睇、聽、聞和食都好滿足😌˚✧₊⁎ 前菜 ⁎⁺˳✧༚ 🥗 是日漬物 . 海葡萄淋上柚子汁帶出爽脆口感、荔枝汁漬車厘茄就清甜可口、最後個水果粟米是非常清甜、多汁的味道,整體好清新、醒胃🦑🥚 墨魚汁蒸蛋配紫蘇花. 𥚃面有一大粒墨魚肉,墨魚汁蒸蛋白很滑,墨汁味香濃,好特別!˚✧₊⁎ 主菜 ⁎⁺˳✧༚ 🐚 時令貝類:紫菜炙燒醬油帶子. 鐵板燒完之後去炙燒,大大隻帶子依然好好肉地,實正啲嘅口感,品嘗到焦香的甜醬油味,夾住塊脆紫菜食幾好味😋🐟 季節燒魚:銀鱈魚配松露蘑菇汁. 銀鱈魚皮脆肉嫩滑,有少少骨,要慢慢食. 魚肉配松露蘑菇汁是日西fusion,味道都幾夾喎!🥩 厚燒美國牛肉 (3成熟) 配鹽漬昆布. 調味了得,但中間似乎生咗少少,不過口感好軟腍,咬得到,呢份牛肉靚先咬到㗎!. 初次見牛肉配鹽漬昆布,呢個配搭好好味😋🥘 炒飯. 我忙於食牛,師傅炒飯炒得好快,睇唔切😅. 配料有紅蘿蔔、洋蔥、紫菜、白芝麻,是素食炒飯,飯粒粒口感好正
˚✧₊⁎ 前菜 ⁎⁺˳✧༚
🥗 是日漬物
🦑🥚 墨魚汁蒸蛋配紫蘇花
˚✧₊⁎ 主菜 ⁎⁺˳✧༚
🐚 時令貝類:紫菜炙燒醬油帶子
🐟 季節燒魚:銀鱈魚配松露蘑菇汁
. 銀鱈魚皮脆肉嫩滑,有少少骨,要慢慢食
. 魚肉配松露蘑菇汁是日西fusion,味道都幾夾喎!
🥩 厚燒美國牛肉 (3成熟) 配鹽漬昆布
. 初次見牛肉配鹽漬昆布,呢個配搭好好味😋
🥘 炒飯
. 我忙於食牛,師傅炒飯炒得好快,睇唔切😅
. 配料有紅蘿蔔、洋蔥、紫菜、白芝麻,是素食炒飯,飯粒粒口感好正,調味了得,不會就食晒成碗飯啦😄
🥣 味噌湯
. 湯加咗啲海帶和麵筋,豐富口感
🥬 炒野菜
. 有菇、紅蘿蔔、生菜、芽菜,炒得軟腍,同時亦保留到野菜的清甜原味😋
˚✧₊⁎ 甜品 ⁎⁺˳✧༚
🍞🍨 焦糖多士與開心果雪糕
. 多士先烘脆一面,另一面灑上好多白糖然後反轉再反轉後就變焦糖香脆面😍
. 初試齋食多士,外香脆內軟,焦糖面又不是太甜喎,適中
. 之後將雪糕塗上多士一齊食,冰火交融又幾好味👍🏼
. 最後齋食雪糕,開心果味幾出色,奶滑零冰粒嘅口感,做呢餐嘅結尾,好好👏🏼