2019-02-01 91 瀏覽
深水埗長沙灣一向都係美食集中地,今日係明愛醫院附近收工,同女朋友諗住係附近搵食.一路沿青山道行,好多都係茶記呀小炒咁,女朋友突然話想食西餐.一路行行下行到昌華街,斜路仔上兩步就會發現一間風格係長沙灣比較突出既西餐廳. 門面好乾淨,招牌黑色凸字底燈, 有室外座位.入到去有10張枱左右, 間格用左好多玻璃, 可以直接見到廚房入面情況. 門口餐牌有好多吸睛既海鮮拼盤推介, 但天氣凍始終都係想食返D熱野. 晚餐餐牌有好多鐵板餐既選擇, 諗都唔諗就入去坐低左.我揀左B餐安格斯西冷,女友始終鍾情海鮮,叫左個大蝦濃汁海鮮扁意粉. 餐湯係菠菜湯,重點係餐湯跟牛角包!!! 講返個湯, 奶味好重,女友飛佛, 比佢搶哂黎飲...牛角包熱辣辣好鬆脆, 點菠菜忌廉食都好夾!女友既扁意粉黎先, 聞落好香, 海鮮份量比預期多. 雖說是大蝦汁, 但食落有D龍蝦汁既味道. 隻蝦吸左D汁既味道好夾. 意粉煮既時間都幾岩心水, 唔會太熟.之後到我既鐵板安格斯, 叫左5成熟. 一黎落汁前切左舊, 肉味好濃, 可能係牛部位既關係. 配菜係小蘑菇同薯條. 薯條炸得好脆, 落左汁食落都唔會淋哂, 蘑菇無咩草青味. 野食份量好大,
菠菜湯

牛角包

大蝦濃汁海鮮扁意粉

之後到我既鐵板安格斯, 叫左5成熟. 一黎落汁前切左舊, 肉味好濃, 可能係牛部位既關係. 配菜係小蘑菇同薯條. 薯條炸得好脆, 落左汁食落都唔會淋哂, 蘑菇無咩草青味. 野食份量好大, 兩個人食都好飽, 跟餐可以加雪糕, 但太飽無試到, 下次一大班人黎會試.
安格斯西冷

推介熱辣辣鐵板餐, 牛角包
2019-01-29
菠菜湯