餐廳: 天仁茗茶 (V City)
資訊:

2017-06-04 1144 瀏覽
一直都非常鐘意天仁茗茶嘅雪糕,所以通常行開呢邊嘅超市,買完野,都忍唔住食番杯。我都食過鐵觀音、阿薩姆奶茶、綠茶口味,當中我覺得最好食,最值得食都係鐵觀音味!以茶味雪糕以言,真係相當出色。其餘兩款不過不失,印象唔會好突出。鐵觀音霜淇林 $23佢地嘅雪糕係稱為霜淇林,質地同雪糕有少少唔同。食落會起沙咁嘅感覺,質地唔會好似雪糕咁滑溜,類似沙冰。鐵觀音味道好突出,香濃唔甜,茶香十足,非常清新雪糕筒較厚身,但一向都夠脆。溶點較低,所以影完相我都盡快食。唯一吐糟係店員唧雪糕嘅手勢不一,有時會唧得靚啲,有時又唧到斜哂…以呢個價錢以言,食到底+唔係空心,個人認為好抵食,特別而家天氣熱,甜膩嘅雪糕唔係太適合,揀茶味雪糕就最適合不過!
其餘兩款不過不失,印象唔會好突出。

鐵觀音霜淇林 $23

鐵觀音味道好突出,香濃唔甜,茶香十足,非常清新

2017-05-04