2018-03-28
尋晚約左朋友食晚飯,專登由鴨脷洲坐船去香港仔,順道欣賞下晚上嘅海景,行逛香港仔後發覺多數食肆都係連鎖店,冇乜興趣,好彩行行下見到香港仔市政大廈,心想上面一定有熟食中心,就即興上去搵下好嘢食晚上原來只有兩個排檔營業,兩間都係食小菜,而九記就有埋泰國菜揀,就一於試下呢間啦!坐低後老闆都幾熱情招呼,由於得兩個人食飯而且我朋友唔太鍾意海鮮,我地就聽老闆提議叫椒鹽豬排🥩,再加避風塘茄子🍆,另外叫左個椰青🥥同一枝大啤酒🍻首先嚟左碟椒鹽豬排,一睇已經覺得好惹味,鑊氣十足,食落啖啖肉,送飯係一流,唔經唔覺我地清晒成碟跟住輪到避風塘茄子,份量十足好有睇頭,茄子外層嘅炸粉非常香脆,配上辣椒🌶️等配料完全豐富味蕾,又香辣又夠鑊氣,真係食到lam lam脷由於兩碟菜式都比較重口味,我地點嘅椰青同啤酒就正好中和一下,飲落去好清涼暢快,椰青味好足夠,仲可以食埋椰子肉,好似突然飛左去泰國咁呢餐飯好有排檔風味,尋晚咁啱有班後生仔嚟食,開晒啤酒好熱鬧,令我諗返起大學時去大排檔食宵夜嘅時光。美中不足嘅係兩個人試唔到太多菜式,有機會一定要叫成班人嚟食,以食物質素嚟講,埋單$220我覺得超抵食
椒鹽豬排
避風塘茄子