2024-07-24
朋友知道我鍾意食大排檔,但係而家天氣又咁熱,所以佢今次帶咗去一間有冷氣,而且舒服乾淨既大排檔。餐廳位置好方便喺北角地鐵站B4出口一出,唔使1分鐘就到達。柚子醋玲瓏茄,蕃茄好新鮮,而且蕃茄本身竟然帶有少少甜味,而配搭埋柚子醋之後,酸酸甜甜,好開胃,而且大大碟同有好多粒。酥炸豬肉卷,呢個炸得好香脆,豬肉卷豬肉味好重,外脆內嫩,點埋醬汁更加配合。幹鍋肉鬆椰菜花煲,呢個好有鑊氣,店員拎出嚟嘅時候都仲係出晒煙,食落好香辣,不過我唔算好食得辣嘅人都覺得食到,同好食,同埋豬肉碎撈飯,簡直一流。小二獅子頭,獅子頭好入味,而且入邊好有驚喜,入邊竟然有鮑魚。花雕雞油蒸馬友,呢個蒸得啱啱好好嫩滑,魚有鮮味,花雕個酒香唔會話太重,同埋加埋雞油一齊呢個配搭好夾。總括我覺得呢間大排檔,啲食物質素都幾高,而且份量都大碟,好適合三五知己聚會。