2020-06-25 52 瀏覽
香港嘅大排檔而家買少見少,就算有都入晒鋪有冷氣,雖然食得舒服左,但就少左啲風味。今日放工後就同朋友黎左香車街街市樓上嘅頭檔大排檔,係少有嘅冇冷氣大排檔,雖然話冇冷氣,但有多把大風扇吹住坐落都唔會覺得熱。黎大排檔,當然要啤啤佢,本身啤酒都已經雪得夠凍,嫌未夠凍可以再叫老闆要個冰筒。唔飲酒嘅仲有各式汽水同加多寶揀。黃金蝦球($138) - 蝦球本身已經剝左殼,如果唔想整污糟手叫蝦球會好過叫海大蝦。蝦球上枱時熱辣辣,除左咸蛋黃味仲多左陣鹹味,估計係加埋蛋白落去炒。避風塘炒蜆($98) - 炒蜆好大碟,唔係得殼多肉少。哩度嘅避風塘炒蜆平出面食倒嘅辣,大約係中辣程度,好惹味好夠鑊氣,最啱用黎餸酒。黑椒薯仔牛柳粒($98) - 牛柳粒同樣好大碟,牛柳同薯仔份量一樣咁多,黑椒鹹鹹辣辣幾惹味,我鍾意濃味就覺得如果再重味啲更正。總結,雖然以大排檔黎講頭檔嘅定價唔算特別平,不過碟頭夠大份,重點係老闆好nice凡事都親力親為一腳踢,絕對冇一般老鋪唔休做嘅咀臉。

唔飲酒嘅仲有各式汽水同加多寶揀。

黃金蝦球

避風塘炒蜆