2019-11-02
已經有一段時間冇行過嚟石蔭呢頭食飯,今日趁住放假,本來想同先生過嚟食米線,經過石蔭路差啲嚇親,開咗好多新鋪頭,冰室都有兩間,連東亞銀行都變埋菜肉檔😧差少少以為自己幾年冇嚟!經過茶記冰室見入面都幾光猛整潔,先生話不如試下新嘢,聽聞餐廳轉咗手冇耐,一試無妨。餐牌選擇都幾多,除咗普通嘅粉、麵、飯,仲有好多小菜可以選擇,本來想試佢哋推薦嘅冰鎮鮑魚,但先生對鮑魚麻麻哋,於是揀咗幾個好餸飯嘅小菜。啫啫滑雞煲非常夠鑊氣,上枱仲「吱吱」聲,熱辣辣,加入豬潤、中芹、蒜頭同洋蔥,醬汁香濃,非常惹味😋滑雞煲的確係名不虛傳,雞肉非常嫩滑,肉質軟稔,至於豬潤雖然份量多,但就略嫌乾硬咗少少。沙嗲金菇肥牛煲醬汁豐富而且夠濃夠稠杰,撈飯一流!肥牛份量好多,絕對唔吝嗇😛加入大量我最愛嘅芽菜同青紅椒,仲有菠蘿非常清新解膩👍🏻金銀蛋白菜仔係比較少有嘅組合,一般茶餐廳都只會提供金銀蛋莧菜,而且價錢同一般小炒差唔多,呢度除咗有金銀蛋白菜仔之外,仲有金銀蛋菜心、芥蘭、通菜、西生菜同西蘭花揀,都不特止,除咗金銀蛋,烹調方法仲可以揀清炒、蒜蓉、亦腐乳、蝦醬、薑汁、上湯同濃雞湯可以自由組合,而且價錢實惠,有咩理由唔叫❤️金銀蛋份量都幾多
金銀蛋白菜仔係比較少有嘅組合,一般茶餐廳都只會提供金銀蛋莧菜,而且價錢同一般小炒差唔多,呢度除咗有金銀蛋白菜仔之外,仲有金銀蛋菜心、芥蘭、通菜、西生菜同西蘭花揀,都不特止,除咗金銀蛋,烹調方法仲可以揀清炒、蒜蓉、亦腐乳、蝦醬、薑汁、上湯同濃雞湯可以自由組合,而且價錢實惠,有咩理由唔叫❤️金銀蛋份量都幾多,仲有唔少豬肉碎,湯底味道充斥着濃濃嘅鹹蛋黃味,非常好餸飯😛
小菜配有白飯、例湯同熱飲,凍飲加三蚊,價錢合理。
眼見好多餐廳做耐咗都質素下降,希望餐廳能夠保持質素,成為附近街坊嘅食堂,等我哋可以繼續食到優質又價錢合理嘅小菜💪🏻