2023-09-10 137 瀏覽
哩間去諾士佛台必經嘅圓山,近來改咗名叫做圓山飯店,主打粵菜,台灣菜,海鮮等等。店內環境雅致,帶點舊式情懷,店員有禮而且好快就送上熱茶🫖哩個晚市優惠真係唔好錯過,我地揀左🦀招牌避風塘炒蟹🦀肉蟹大隻多肉無欺場,而且蟹蓋仲連住一舊舊既蟹膏😋隻蟹好新鮮,蟹肉一梳梳好鮮甜,而避風塘做法超惹味,炸蒜同辣椒既香氣不能抗拒,仲好有鑊氣🔥蟹殼都比我啜勻哂🤣🍳蚵仔煎蛋🍳少少燶邊,唔會太厚,夾雜住粒粒肥美juicy既蚵仔🦪有蛋香又有蚵仔既鮮甜😋🧊冰鎮咕嚕肉🧊乾冰效果再堆砌左菠蘿🍍同士多啤梨🍓有心機既擺盤! 主角咕嚕肉完全做到外脆內軟有肉香,哩隻鬆脆唔係度度食到👍🏻醬汁酸甜開胃,擺盤既菠蘿都係新鮮菠蘿🍍全碟清哂😋🥬豬油渣炒芥蘭🥬估唔到佢咁好心機,將芥蘭外層削去,只留有葉同中心最嫩部分,食起上黎鮮嫩無渣,亮點係加左豬油渣落去炒,炒得油潤亮澤,味道亦即刻香左10倍🌱🍠芋頭西米露🍠質感濃厚芋頭味道突出,仲有方粒芋頭同西米增添口感,啖啖都係芋頭香味,甜味恰到好處唔會有甜膩既感覺,超滿足既結尾❤️整同超中意哩餐飯,樣樣野都好有質素,無野可以挑👍🏻必會encore😋

店內環境雅致,帶點舊式情懷,店員有禮而且好快就送上熱茶🫖

🧊冰鎮咕嚕肉🧊

🥬豬油渣炒芥蘭🥬