1K
喺大概二十年前,香港嘅韓風仲未吹得咁勁,講緊係連《大長今》都未面世嘅時候,銅鑼灣嘅金羅寶韓國料理就已經出現,金羅寶韓國料理嘅賣點唔係大隻oppa店員,反而係有質素嘅韓國餐食,所以多年來仍屹立不倒,深多大眾喜愛。以前喺銅鑼灣返工嘅A姐主要嚟金羅寶食午餐,今日佢就帶我嚟試試佢嘅晚餐啦。泡菜一坐低,店員就送上10碟泡菜,款式之多真係好少見。款款都夠晒開胃!牛肋骨湯牛肋骨有四大舊,夠晒軟腍,而湯底嘅蛋花湯,清清哋仲帶有淡淡嘅牛肉香味。牛肉石鍋雜錦飯熱辣辣嘅石鍋飯,聽到啲滋滋聲,真係好治癒!店員仲會按我哋嘅喜好加入韓式辣醬,幫我哋撈勻。牛肉份量唔少,而拌上蛋黃同韓式辣醬嘅飯底,味道香濃,仲有少少飯焦,好滿足。什錦海鮮辣麵海鮮有蝦、青口同蜆,湯底微辣,但香味十足。細心位係用上韓式烏冬,口感Q彈,掛湯一流。

泡菜

牛肋骨湯