2025-02-25
去咗咁多次Mira Moon,平時都唔多覺有餐廳,今次難得見到有就諗住試吓,而且聽聞係唐述總廚做顧問,價錢亦都合宜。食完之後整體覺得都幾有驚喜,而我都係最鍾意佛跳牆。‣ 江西豆腐,金沙白飯魚豆腐外脆內軟,豆腐皮金黃酥脆,豆香濃郁,嫩滑到好似食豆腐花。而白飯魚上面鋪滿金沙,相當惹味,前菜開始已經覺得有驚喜。‣ 大宅佛跳牆上枱嘅時候望落細細盅,但相當足料,對得住佢嘅價錢,花膠、海參、鮑魚、瑤柱等等都有。湯汁濃郁黏稠,湯頭飲落去清爽又唔油膩,啖啖海鮮味滲出嚟。‣ 蟹黃銀針燴玉帶蟹黃醬汁真係滲住濃郁嘅蟹膏香氣,香濃惹味,帶子處理得相當好,口感鮮嫩彈牙,食落口嘅時候微微炙燒嘅香氣相當令人回味。‣ 20年古月龍山花雕蛋蒸虎蝦球雖然外表比較樸實無華,但係食落口嘅時候真係帶到驚喜,冇諗過花雕酒同埋蒸蛋個味道可以咁夾,滑溜而酒香撲鼻,吸收晒花雕酒嘅香。虎蝦球相當爽口彈牙,用料夠晒新鮮。‣ 拔絲咕嚕肉豬肉炸到金黃香脆,裹住嘅糖絲拉得好靚,一啲都唔會覺得太甜。個豬肉本身已經好嫩滑,配埋個糖絲甜中帶香,火候掌握得好好,肉質軟嫩,糖絲香脆。‣ 香煎一夜鮮麒麟魚麒麟魚新鮮彈牙,魚皮煎到金黃香脆,魚肉嫩滑多汁
‣ 江西豆腐,金沙白飯魚
‣ 大宅佛跳牆
‣ 蟹黃銀針燴玉帶
‣ 20年古月龍山花雕蛋蒸虎蝦球
‣ 拔絲咕嚕肉
‣ 香煎一夜鮮麒麟魚
麒麟魚新鮮彈牙,魚皮煎到金黃香脆,魚肉嫩滑多汁,每一塊魚鱗都唔會放過。有別於平時蒸魚配青蔥,煎魚配青蔥啱啱好可以解膩同埋中和豉油嘅鹹,真係食到停唔到。
‣ 蝦子花膠濃雞湯,拌菜苗、手工拉麵
食到呢個位已經飽飽地,但係都係忍唔住飲晒成碗雞湯。手工拉麵口感相當煙靭,蝦子香氣四溢,而雞湯都熬到好濃郁,花膠真係錦上添花。
‣ 芋茸燉鮮奶
鮮奶相當香濃順滑,甜度控制得啱啱好,真係做到甜而不膩。而芋茸香滑綿密,本身奶香十足,所以搭配埋鮮奶兩者真係互相輝映,作為甜品嚟講相當之滿意。