疫情下成日同朋友去staycation,今次去銅鑼灣皇冠假日酒店,中午搵食時就見到呢間Giacomo意大利餐廳。餐廳環境好靚~用灰藍色做主調,樓底好高,而且枱同枱之間都好有空間坐得好舒服。窗邊仲係用咗落地玻璃,好光猛。我哋本身都好少會叫咁優雅嘅食物,但嚟到呢間餐廳就一於試一試慢活吓~Cheese Selection:是意大利芝士同法國芝士。旁邊嘅多士好特別原來係用紅酒做出嚟嘅Toast,旁邊仲有少少橘子果醬同埋提子乾配襯。平時食呢啲芝士拼盤只有芝士嘅鹹味,餐廳俾埋少少果醬就覺得可以有唔同食法,冇咁悶。Red Prawn Spaghetti Chitarra:見到賣相嗰陣都有啲驚訝,因為隻蝦好大隻,食落好新鮮,啖啖肉。意粉掛住好多醬汁,吸晒啲味。而且軟硬度適中,都算唔錯。但如果份量多返少少可能會好啲,有啲細碟咗。Mayura Beef Tenderlion:牛里脊約煮至7成熟,食落好淋身,無咩筋。牛味算好香濃,而且伴碟嘅蘑菇都吸收到好多牛肉汁。點埋下面鋪底嘅青醬汁,感覺無咁膩。
疫情下成日同朋友去staycation,
今次去銅鑼灣皇冠假日酒店,
中午搵食時就見到呢間Giacomo意大利餐廳。

餐廳環境好靚~
用灰藍色做主調,樓底好高,
而且枱同枱之間都好有空間坐得好舒服。
窗邊仲係用咗落地玻璃,好光猛。

我哋本身都好少會叫咁優雅嘅食物,
但嚟到呢間餐廳就一於試一試慢活吓~

Cheese Selection:
Cheese  Selection

是意大利芝士同法國芝士。
旁邊嘅多士好特別原來係用紅酒做出嚟嘅Toast,
旁邊仲有少少橘子果醬同埋提子乾配襯。
平時食呢啲芝士拼盤只有芝士嘅鹹味,
餐廳俾埋少少果醬就覺得可以有唔同食法,
冇咁悶。

Red Prawn Spaghetti Chitarra:
Red  Prawn  Spaghetti  Chitarra

見到賣相嗰陣都有啲驚訝,
因為隻蝦好大隻,食落好新鮮,啖啖肉。
意粉掛住好多醬汁,吸晒啲味。
而且軟硬度適中,都算唔錯。
但如果份量多返少少可能會好啲,有啲細碟咗。

Mayura Beef Tenderlion:
Mayura  Beef  Tenderlion

牛里脊約煮至7成熟,食落好淋身,無咩筋。
牛味算好香濃,而且伴碟嘅蘑菇都吸收到好多牛肉汁。
點埋下面鋪底嘅青醬汁,感覺無咁膩。
Cheese  Selection
Mayura  Beef  Tenderlion
  • Red prawn Spaghetti Chitarra