餐廳:CARVER (銅鑼灣)地址:銅鑼灣禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓銅鑼灣皇冠假日酒店1樓呢間Steakhouse——CARVER唔經唔覺開咗一年半,佢哋7-8月推出咗一連串優惠🎉:星期一至五嘅「Weekday Set Lunch Menu」同每日嘅「Deluxe Dinner Menu」都做緊買3送1,而Weekend嘅Semi buffet 3個人或以上亦送海鮮拼盤一份,一家人或者同幾個好友嚟食飯最適合不過😍CARVER主打熟成牛扒🥩,一入門口就見到佢哋嘅熟成扒櫃,牛肉嚟自世界唔同各地🌍:日本和牛、美國Prime牛肉、澳洲和牛等都幾多選擇,喺度一邊食牛一邊嘆返杯酒都幾正🥂,不過價位就比較高,所以食Set Menu感覺上會抵啲😛坐低叫完嘢食,店員就送上自家烘焙嘅酸種麵包🥖,外層煙韌香脆而內層鬆軟帶少少酸香,熱辣辣嘅麵包配埋凍牛油簡直一流🧈✝️Pan-seared Tuna Tataki $188用板燒方法輕輕燒一燒吞拿魚嘅四邊🔥,蘸上芝麻再切片,每片接近2mm厚,蘸埋自家製泰式辣椒汁🌶️,微辣開胃得嚟不失吞拿魚嘅獨特鮮香🐟✝️USDA PRIME Tenderloin 225g
餐廳:CARVER (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓

✝️Pan-seared Tuna Tataki $188
用板燒方法輕輕燒一燒吞拿魚嘅四邊🔥,蘸上芝麻再切片,

✝️USDA PRIME Tenderloin 225g $498
美國牛肉當中嘅最高級別🔝,而牛柳更加喺成隻牛入面最軟嫩嘅一個部位,叫咗5成熟,用坑爐煎牛扒令牛肉表面呈坑紋而且帶出陣陣焦香🥩,切開肉質極之柔軟多汁💦,
無論望落食落脂肪比例都非常少,可以配雪花鹽、燒汁或者芥辣一齊食,不過呢件225g嘅牛柳感覺就有啲細舊。伴碟仲有爆汁車厘茄同烤大蒜🧄,
另外加$65叫咗碟Side dish——Grilled Broccolini,西蘭花苗夠翠綠,輕輕調味過後食落新鮮爽脆帶有鹹香🥦

✝️CoCo Tart
呢個甜品由兩部份組成,一邊喺椰撻,最底層有香脆撻餅,中間有椰汁Mousse,面頭再加上鮮甜菠蘿粒同椰絲;
另一邊喺青檸雪葩中🍋‍🟩,下面有啲鬆香餅碎。兩者mix埋一齊食層次豐富,一啲都唔會有甜溜感,喺一個唔錯嘅飯後甜品(尤其喺食完扒之後可以輕輕解膩🤓)
2024-07-17
15 分鐘 (堂食)