餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

廿幾年前, 老友 “傻肥” 推介時代廣場嘅 “翡翠拉麵小籠包”, 年少無知, 慳慳地食小籠包同埋四川擔擔麵, 已經非常滿足. 過去廿年, 每當諗起食上海菜, 一定考慮 “翡翠拉麵小籠包”. “翡翠” 留住我好多回憶, 包括朋友離港前道別嘅一餐, 包括同老友 “吉吉” 去睇香港小姐前嘅一餐.📖 翻查資料, “翡翠” 喺1991年於新加坡成立, 1992年被香港商人收購, 集團股權輾轉落係LV旗下基金.🍽 今日嚟將軍澳店食晚餐, 餐廳以四人方枱為主. 以往 “翡翠拉麵小籠包” 品牌做上海菜, 近年加入 “翡翠潮州小廚” 做埋潮州菜. 今餐主攻鎮店上海菜式.🥢 自選三色拼盤: (1) 燒椒小皮蛋. 只係用皮蛋心, 同椒味非常配合, 發揮不俗. (2) 醉豬手. 豬手算腍, 唔夠酒味. (3) 鎮江肴肉. 唔夠凍, 肉質散散地, 出咗事. 我鍾意呢個拼盤, 可以試多幾樣野, 可惜今日綜合分數般般.🥣 四川酸辣湯. 唔會 “稀溜溜”, 或者 “渴撻撻”, 啱啱好, 味道調教不俗, 湯料包括肉絲豆腐等. 諗起酸辣湯, 首選一定係 “翡翠”.🤗 上海小籠包. 皮薄, 又唔會薄到穿, 豬肉餡料實淨,

自選三色拼盤: 燒椒小皮蛋, 醉豬手, 鎮江肴肉.
四川酸辣湯
🤗 上海小籠包. 皮薄, 又唔會薄到穿, 豬肉餡料實淨, 夠肉汁, 一流.
上海小籠包
🥟 上海生煎包. 皮唔算厚, 鎖到肉汁, 唔會太油. 讚!
上海生煎包
🥐 炸銀絲卷. 外脆內軟, 加埋屈機煉奶, 好食.
炸銀絲卷
🍜 四川擔擔拉麵. 唔肯定係咪正宗, 但一定好食. 我唔鍾意粒粒花生, 又唔鍾意超重花生醬味, “翡翠” 呢個版本只有中度麻醬味, 加咗少少芝麻, 香蔥, 微辣. 麵質OK. 鎮店推介!
四川擔擔拉麵
🥛 凍豆漿. 正常喎.
凍豆漿

🤗 總結: 餐廳座位闊落, 服務 “集團化”, Ok冇投訴. 論食物, 水準穩定, 當然, 要點啱嘅食物, 上海點心同埋拉麵比較出色. 推介擔擔麵, 小籠包, 酸辣湯. 整體性價比有吸引力.
四川酸辣湯
上海小籠包