2024-05-02
本身男朋友話見到Klook同KKday有買一送一自助餐優惠,本身都唔諗住佢有啲咩特別,始終買一送一呀嘛點知一去到,嘩嘩味道唔單止好,選擇款式多,每一樣嘢食都唔差.凍食區一入到去,除咗有龍蝦、凍蝦、螺、仲有三文魚子任食、唔知係咪因為今次係韓國嘅主題,仲有皇帝蟹,皇帝蟹腳粗度簡直令我不能相信本身唔食蝦嘅我都覺得好好味,每一隻蝦都係有蝦膏,當日我食嘅龍蝦就冇龍蝦膏,不過差唔多完一個鐘到就有龍蝦膏.魚生區魚生有帶子、三文魚、油甘魚、八爪魚最特別就係佢會有師傅即場切吞拿魚,唔係表演切魚生,而係一整條大嘅吞拿魚由一條魚去起骨、切成魚生由於我淨係掛住拍片冇影相嘅關係,大家可以睇住呢個圖畫,係真係好大條,然佢冇拖羅咁肥美,但係完全冇喳,我第一次食新鮮嘅吞拿魚,平時唔食魚生嘅,我都覺得好鮮甜美味😋.熟食區今次嘅主題係韓國菜,當然就會有韓國嘅菜式啦,佢有韓式燒牛肋骨、韓式炒粉絲、炸雞、韓國番薯及醬油蝦、韓式大醬湯、仲有韓國炸醬麵,其他基本嘢嘅都有,包括燒味有蝦餃、燒鵝、燒肉、椰菜花忌廉湯、青紅蘿蔔煲豬肉湯、炒菜、蒸鱸魚、印度咖喱、燒牛扒、粉面類都有我最鍾意係佢呢個牛扒區唔係剩係得燒烤汁、黑椒汁、蒜蓉汁,而
凍食區
一入到去,除咗有龍蝦、凍蝦、螺、仲有三文魚子任食、唔知係咪因為今次係韓國嘅主題,仲有皇帝蟹,皇帝蟹腳粗度簡直令我不能相信 本身唔食蝦嘅我都覺得好好味,每一隻蝦都係有蝦膏,當日我食嘅龍蝦就冇龍蝦膏,不過差唔多完一個鐘到就有龍蝦膏
魚生區
魚生有帶子、三文魚、油甘魚、八爪魚
熟食區
我最鍾意係佢呢個牛扒區唔係剩係得燒烤汁、黑椒汁、蒜蓉汁,而係有唔同嘅鹽同埋芥辣去配牛扒
呢個韓式牛肋骨真係一絕
另外值得一提就係中式部會有燉湯,呢一個人蔘雞湯十分之好飲係有重重嘅人蔘味,絕對唔係揸流攤,不過大家要小心啲個碗因為佢真係即刻燉,所以碗比較熱,放落佢張枱張枱嘅蠟面有少少溶🥲✨
麵包沙律區
雖然自助餐都好少食麵包,但係我極強烈推薦大家一定要試吓佢嘅牛油,佢嘅牛油出奇地香!
唔係普通嘅牛油,最特別佢就係有無麩質麵包🥖.
甜品與生果區
甜品不過不失都幾好食,雪糕係Häagen-Dazs都有八隻款揀嘅,你仲可以揀加班戟或者雞蛋仔
不過最值得一提,係佢今日嘅生果竟然有番石榴同埋山竹唔知係咪我孤陋寡聞,我第一次見自助餐又山竹,我自己就好鍾意食,所以一攞就攞咗三個,第二次去攞嘅時候已經冇晒嚕,已經轉咗韓國梨🥲🥲🥲所以如果嗰日好好彩你哋去嘅時候都有又鍾意食嘅話,就要快啲去拎啦
雖然佢平時人均係七百幾蚊 但係我覺得佢有咁多食物質素,嘢飲仲要任飲,包括1664啤酒、白酒、紅酒、果汁、各式各樣汽水、檸茶檸水、咖啡,對我呢啲需要係咁飲嘢嘅人都覺得10分足夠,雖然佢未必係一間好高級嘅自助餐餐廳,但係但屋企人嚟絕對會有一個美味又開心嘅晚上