2019-09-01
適逢有朋友生日,諗住搵間靚靚文青cafe,就揾到依間。佢喺長沙灣街市附近,離地鐵站有一段距離,餐廳同出面嘅街道風格截然不同,好似別樹一格。外面望入去已經好有特色,成間鋪用木傢俬,好有日系嘅感覺。我中午時段去到全場已經差唔多坐滿,證明餐廳頗有人氣。望一望menu,其實食物偏貴,但勝在環境好而且食物比較健康,有套餐選擇。1. 漢堡燒雜菜配咖喱蛋包飯 我單點呢個飯($72),佢擺碟好靚,份量夠晒我食,漢堡都幾有份量,而且肉質紮實。咖喱調味適中,有好多調過味配菜(三色椒、薯仔),好少餐廳將配菜處理得好味,美味兼飽肚2. 茶漬飯套餐 ($80) 我同朋友都一致認為呢個茶漬飯非常淡味,幾失望,可能本來茶漬飯就比較淡,但佢跟餐嘅配菜味道都一般,百香果雞翼味道偏淡,唔太入味,烏龍茶炒雜菇亦食唔出茶味,整體較清淡。3. 戚風蛋糕 如果有朋友生日,店舖可為你免費寫字,幾好服務。本身驚戚風蛋糕太乾,但原來蛋糕一切開有流心效果,鬆軟蛋糕配流心cream配搭佳,而且濕潤唔會滯,好適合做飯後甜品
1. 漢堡燒雜菜配咖喱蛋包飯
漢堡燒雜菜咖喱蛋包飯
2. 茶漬飯套餐 ($80)
茶漬飯
3. 戚風蛋糕