2021-05-16
👨🏻🎓長洲而加嘅黃店餐廳真係多咗好多,除咗上次講過嘅炸雞#熾工房 之外,今次就講吓另一間都幾出名嘅Cafe!☕️今次P仔同朋友試嘅呢間叫#啡寮 ,裝修幾簡單幾舒服,入面有10個位左右,不過P仔下晝去到嘅時候已經坐滿咗,所以就唯有拎走邊行邊飲!🍍菠蘿冰滴咖啡 HKD 48一場嚟到,見到除咗一般嘅咖啡之外,呢到仲有啲特色嘅口味,緊係要試吓啦,所以P仔就叫咗杯菠蘿冰滴咖啡嚟試吓!🍾講真一開始飲嘅第一啖其實唔太習慣,覺得有少少奇怪,因為佢係咖啡味再帶少少菠蘿嘅微酸微甜,但係唔知點解有少少cocktail嘅感覺。但係慢慢飲落又覺得其實幾好飲,因為佢有咖啡香之外仲會有啲果香味,唔會苦反而係微甜,仲會食到一絲絲嘅菠蘿肉,都幾特別幾好飲,啱哂唔鐘意飲好苦嘅咖啡嘅P仔!🍽P仔叫完拎走先見到好似堂食嘅話會有好靚嘅菠蘿型嘅杯,好啱打卡,不過見冇咩位然後又已經叫咗就冇辦法。入到長洲嘅話可以去試吓,幾啱長洲度假休閑嘅感覺!
🍍菠蘿冰滴咖啡 HKD 48