2024-03-18
難得放假去長洲玩,梗係要周圍搵野食喇😌但唔一定淨係食大魚蛋同芒果糯米糍架~如果你地去長洲東灣沙灘,一定經過呢間𝐎𝐗𝐘 𝐂𝐇𝐄𝐔𝐍𝐆 𝐂𝐇𝐀𝐔🌿店鋪係一間以「鹿角蕨」為主題的咖啡店☕️店內係一張枱都冇架,大家可以一邊食一邊欣賞下植物🌱當然仲有咖啡掛耳包、咖啡豆同埋鹿角蕨主題既𝐠𝐢𝐟𝐭 𝐬𝐞𝐭賣✨餐廳係𝐩𝐞𝐭 𝐟𝐫𝐢𝐞𝐧𝐝𝐥𝐲,仲有𝐟𝐫𝐞𝐞 𝐝𝐨𝐠 𝐭𝐫𝐞𝐚𝐭添啊!𝐆𝐚𝐯𝐢𝐧媽𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫左一杯𝐒𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞飲品,仲有小食同朋友一齊開心𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞♥蜜漬檸梳如果好似𝐆𝐚𝐯𝐢𝐧媽咁唔太岩咖啡,呢度嘅蜜漬係另一個好推介(ノ◕ヮ◕)ノ*.✧我𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫左一杯蜜漬檸梳,係佢地自家製架🍋飲落香甜清新,唔會有檸檬既澀味,令到成杯飲品提升左一個更高既層次😛♥芝士蛋手抓餅+粟米(沙律醬) / 芝士蛋手抓餅+火腿(沙律醬)呢個手抓餅比想像中出色,個餅皮煎到好酥脆,而且拎上手係熱辣辣架🔥本身餡料有芝士同埋蛋,我地分別再加粟米同埋火腿,半溶芝士令到口感更加豐富,記得要趁熱食啊😌除左沙律醬仲有其他醬可以揀架♥椰皇奶凍𝐆𝐚𝐯𝐢𝐧媽大力推介呢個椰皇奶凍🥥椰皇同椰奶味完全融合埋一齊,每一啖都好有新鮮既椰香味🥹清爽又香甜~
♥蜜漬檸梳
♥椰皇奶凍
𝐆𝐚𝐯𝐢𝐧媽大力推介呢個椰皇奶凍🥥椰皇同椰奶味完全融合埋一齊,每一啖都好有新鮮既椰香味🥹清爽又香甜~建議一人一個,𝐆𝐚𝐯𝐢𝐧一邊食一邊勁得戚咁講𝐘𝐮𝐦𝐦𝐲🤣留意返每日限量只有10個咋!!
下次我一定要試下佢地既4’𝐁𝐚𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 𝐭𝐚𝐤𝐞𝐚𝐰𝐚𝐲!店內會不定期開班教授點樣種植鹿角蕨,6歲以下費用全免架,有興趣可以留意𝐎𝐗𝐘既社交平台💚
@oxycheungchau
📍 OXY Cheung Chau