2020-07-15
話說周年紀念日到長洲諗住玩半日,點知起來已經就嚟到中午,都好嘅,趁着這個疫情假盡量休息,補足精神繼續前行,小妹發覺如果睡眠不足,連思想都會比較負面,要記住辦法總比困難多,休息是為了走更遠的路,我們都是堅持了才能看見希望哦!然後在烈日的中午,我哋仲諗住去掃下街呢,呢一個選擇係錯晒!因為咁熱係冇乜心機喺條街行嚟行去,但更慶幸的是,長洲每間黃點都是爆滿的,去咗幾間餐廳都話暫時未有位住,咁不如坐低飲杯嘢休息吓先,所以就走入咗長洲角酪了。這良店不知不覺光顧了好幾次,都保持一貫好味的水準,尤其讚佢個乳酪系列,配鮮果味道簡直一流,不過今次想飲sparkling 嘅嘢,所以揀咗夏日特飲桃桃梳打,甜度都係好似你咁甜話說我原本入去都冇乜人,一入去比完個錢啲人就係咁湧入嚟,可能嗰時船啱啱泊停啲人上晒岸周圍搵嘢食啦。桃桃梳打入邊有果肉,加上梳打水甜甜地都幾解渴,不過小妹比較推薦之前飲過嘅乳酪產品。之前呢度仲有明信片同埋貼紙寄賣,經過嘅同路人可以幫襯一下,支持優質飲品良店。