Soy Egg 🥚同9 Flag 🏳️無啦啦快閃長洲🏝️雖然長洲地方細細,但野食何奇多🎉作為專業既餃子控🥟入到長洲點唔會放過食餃子嘅機會😋必試: 鹹蛋黃黃金餃🥚🥟 /腐竹洋薏米🥛是但總結: 超級大推爆汁💦黃金餃🥟😍是但食評🌟💬✰環境😋香港特色😋小店格局 位置唔多 坐得有小小逼🏪menu📋同好多食物相都貼晒係牆中間會攝左D寫住唔同港式slogan既小巴牌形式做獨有既港式香格水吧果邊鋪左懷舊格仔磚🧱加埋黑白淡奶🥛既罐罐做裝飾都幾打卡able📷想要D港式得黎又有D風格既,依到都幾岩feel😋✰黑白土匪餃 ($35) ⚫️⚪️👺🥟 扮土匪雞翼既餃子 幾特別 但味道一般🙂就咁睇名可能唔知係咩味其實佢係黑白芝麻加孜然粉既餃🥟餡料都用左雞肉係match返土匪雞翼個concept 🐔先講賣相,黑白芝麻好似唔夠多,扮唔到土匪雞翼個感覺👺脆度一般調味好似有D輕手 芝麻味 孜然味 同咸味都唔夠餡料可能用左雞肉 口感比較爛🐔無豬肉餡咁香🐖整體應該係賣concept 味道上一般🙂✰鹹蛋黃黃金餃 ($45) 🥚🥟 超級大推 爆汁💦 超惹味😍食前一定要小心爆汁💦我一咬 對面中晒招😍餃子皮煎到金黃酥脆,咬落去chop cho

必試: 鹹蛋黃黃金餃🥚🥟 /腐竹洋薏米🥛

形式做獨有既港式香格
水吧果邊鋪左懷舊格仔磚🧱
加埋黑白淡奶🥛既罐罐做裝飾
都幾打卡able📷
想要D港式得黎又有D風格既,依到都幾岩feel😋

黑白土匪餃
就咁睇名可能唔知係咩味
其實佢係黑白芝麻加孜然粉既餃🥟
餡料都用左雞肉係match返土匪雞翼個concept 🐔
先講賣相,黑白芝麻好似唔夠多,扮唔到土匪雞翼個感覺👺
脆度一般
調味好似有D輕手 芝麻味 孜然味 同咸味都唔夠
餡料可能用左雞肉 口感比較爛🐔
無豬肉餡咁香🐖
整體應該係賣concept 味道上一般🙂

鹹蛋黃黃金餃
食前一定要小心爆汁💦
我一咬 對面中晒招😍
餃子皮煎到金黃酥脆,咬落去chop chop聲
餡料鮮嫩多汁 肉味濃郁🍖
調味上都有心思 為左配合鹹蛋黃醬
餡料既調味偏淡🐖
夾埋咸香既鹹蛋黃醬prefect match🥚
鹹蛋黃醬超級香同超級真材實料🥚
佢唔會整到爛晒 仲會咬到一粒粒😍
每一啖既肉汁同鹹蛋黃加埋一齊
完美將個餃子昇華到另一個層次🚀🚀🚀

✰腐竹洋薏米 (餐飲加錢轉) ($15) 🥛 足科 香滑 甜度岩岩好😍
腐竹洋薏米
腐竹味濃 又夠香滑 飲得出用左唔小腐竹去煲😍
飲飲下會咬到腐竹同洋薏米🍚
加返獨特既嚼勁和彈性😍
稀稠程度剛好 唔會稠到吸唔到 又唔會稀到水咁
甜度適中,唔會過於甜膩😍
2023-10-02
鹹蛋黃黃金餃