2018-07-07
來到厚福街真的很有口福,因為這裏真的有很多美食,今晚就來到很多朋友都介紹過的101手工涮涮鍋 ,食個靚火鍋!101手工涮涮鍋位置低調,門口唔大,要上一層樓梯, 但入座之後地方係大嘅,座位闊落, 而且冷氣十足!餐牌大大張紙看似簡單,但係食落殊不簡單!屬前菜嘅麻醬手撕雞同麻辣木耳都好好食!鍋底我哋叫咗冬瓜雪場蟹腳海鮮鍋, 湯底非常足料! 有成斤冬瓜放咗喺入面,鱈場蟹腳都有十多件!湯底同埋蟹腳都好鮮甜!幾經辛苦拆曬大量蟹腳之後就開始打邊爐啦, 每兩位一盤嘅肥牛紋理又靚,色澤紅嫩, 好有牛香。每位加$30仲有盤新鮮嘅海鮮,美國桶蠔有我隻手掌咁大!店家手工響鈴同魚皮厚身爽脆,不是街外貨色,大讚! 可惜係限量供應,冇得encore,因為真係食完想再食!配料方面可以揀手工丸類或者台灣滷水拼盤。見未試過,就試下鹵水拼盤,放落鍋入面灼一陣就食得! 鹵水非常入味, 鴨舌,牛肚,豬腸,豬耳正到不得了!另外仲有幾十款配料任點,但係食完頭先嗰啲已經好飽!只係可以食得落紫薯水晶包,因為甜品放另一個胃! 紫薯水晶包煙韌香紫薯味,落鍋灼完,又鹹又甜好過癮!但其實仲有好大個甜品囉, 仲有特色台灣飲品 ,今餐真係飽到上心
每位加$30仲有盤新鮮嘅海鮮,美國桶蠔有我隻手掌咁大!
但其實仲有好大個甜品囉, 仲有特色台灣飲品 ,今餐真係飽到上心口! 朋友的確冇介紹錯,我亦都會向身邊朋友大力推介!