2016-07-05
依餐係婆婆既生日飯,因為佢鍾意食炒河粉,所以特登黎呢度食。只因依度真係有得炒河粉。先喊個飛天通菜先,再喊個香辣肉碎炒河粉 (本來想喊炒金邊粉,但婆婆堅持要食河粉) ,已經喊左少辣。最後加多個燒魷魚筒。飛天通菜,炒得都幾有鑊氣,上黎個陣熱辣辣甘,通菜好爽,好脆,食落有少少辣就更惹味。但稍嫌有點過油,同埋味道唔夠,有少少淡,食到碟底多啲汁,就真係好好味。炒河粉真係幾好食,好食位係佢都幾辣,雖然喊左少辣,但辣味仍然係幾勁,但岩岩好係我接受範圍以內,覺得爽既辣度,所以就覺得好正。炒河粉用生菜墊住黎上,肉碎其實真係唔多,反而青紅椒就唔少。河粉本身都有味道,份量都算大,夠我地飽。魷魚筒反而係今晚比較冇特別既一味。本身條魷魚就唔係好大條,亦都唔係新鮮貨色,亦都唔係熱辣辣上碟,唯一既亮點係酸辣汁,但又唔係好辣,所以索價八十幾蚊真係有d唔抵。樓下間定食8廿蚊有一碟魷魚,更大條熱辣好味,相較之下就麻麻地了。
炒河粉真係幾好食,好食位係佢都幾辣,雖然喊左少辣,但辣味仍然係幾勁,但岩岩好係我接受範圍以內,覺得爽既辣度,所以就覺得好正。炒河粉用生菜墊住黎上,肉碎其實真係唔多,反而青紅椒就唔少。河粉本身都有味道,份量都算大,夠我地飽。 魷魚筒反而係今晚比較冇特別既一味。本身條魷魚就唔係好大條,亦都唔係新鮮貨色,亦都唔係熱辣辣上碟,唯一既亮點係酸辣汁,但又唔係好辣,所以索價八十幾蚊真係有d唔抵。樓下間定食8廿蚊有一碟魷魚,更大條熱辣好味,相較之下就麻麻地了。