2019-04-11 552 瀏覽
相信住係太子附近既街坊都知道呢間餃子店,佢最出名既除左餃子之外,仲有無時無刻都存在既長龍..是日6:50分去到,條長龍已經出現左,心諗點解D人可以咁早黎到,好在小妹住附近,可以外賣返屋企慢慢嘆。但將心比己,如果我唔係可以外賣,見到條龍都已經走人轉地方啦,但條龍只有加沒有減,認真犀利。舖頭賣既野食貴精不貴多,除左餃子之外仲有粉麵,不過絕大多數人都係為餃子而來。餃子黎講,佢都唔算平,平均5蚊左右一粒,招牌係野葛菜煲生魚豬骨湯。我地本身想食白菜餃,點知已經沽清,最後嗌左7隻韭菜湯餃($42)同十隻雲耳椰菜餃拼韭菜餃 ($50)。以為外賣就好快有得拎,原來因為店內人數始終多,外賣都要等成15分鐘先有得拎。不過收左工等下都唔緊要啦~雲耳椰菜餃拼韭菜餃($50): 餃子好好好好大隻!!一啖咬落去全部都係餡,個餡菜同肉既比例好平均,係食到好濃既韭菜味之餘,亦都食到甜甜既肉味,好有住家媽媽Feel果種健康風味!!至於個湯,小妹就覺得偏淡,可能冇味精掛,不過個餃子夠好食就已經夠!!~睇下舊餡幾咁大夠,足料呀!!!每碗都會附送辣菜脯,辣得黎有少少香甜既味,唔知係蝦米定蜜糖味,甜甜地辣辣地咁,用黎送餃子,一

雲耳椰菜餃拼韭菜餃

睇下舊餡幾咁大夠,足料呀!!!

雲耳椰菜餃拼韭菜餃

每碗都會附送辣菜脯,辣得黎有少少香甜既味,唔知係蝦米定蜜糖味,甜甜地辣辣地咁,用黎送餃子,一流!!

總括而言,食完佢既餃子之後,我終於明白點解會咁多人排晒長龍都要食,因為真係好好味!!小妹覺得韭菜餃好食過椰菜餃。不過我諗最好食既應該係白菜餃,因為最快沽清~
如果想試既朋友仔好襯而家未真正熱黎排下隊啦,唔係夏天排就會好慘..
P.S. 之前我試過星期日黎,先知佢地星期日唔開門(唔休做到呢..),所以留意返唔好白行一趟啦~
2019-04-10
15 分鐘 (外賣自取)
  • 韭菜餃