呢日lunch我竟然想食burger🍔,之前經過美居已經見到對面呢間舖都幾多人食。好好彩一去到,餐廳剩返一張兩人枱,我哋唔使坐高枱,呢到係自己去收銀處落單先。門口有個牌,剩係做一款午餐($50),美式牛肉漢堡🍔配汽水🥤薯條🍟。我哋叫咗一份午餐,再揀咗款普通menu上的包,要了應該係招牌嘅鄰居漢堡($62),另加$18罐裝套餐,即係包汽水同雙色薯條(蕃薯🍠條同普通薯仔條)。舖仔細細,有三個大男生👦🏻👦🏻👦🏻負責店裡所有嘢,落單煎扒砌包洗碗等等。兩個包都等左一陣,因為係佢哋即場整,所以嚟到熱辣辣真係幾正。🍔🍔包包係幾唔錯,夠大個,但又唔會太厚,勉強一啖都咬得晒咁多層,熱嘅時候個包面仲脆脆的👍🏻。兩款包果然係貴啲嗰個好食啲,話哂係signature吖嘛。餡料多幾款包括煙肉🥓蘑菇🍄同埋塊菠蘿🍍,菠蘿令到成個包好juicy好正,係最佳餡料。而塊手打牛肉漢堡扒都幾好食,未算係我食過最好食嘅,味道可以咸少少,但而家其實都OK。個包有好多餡,配埋芝士蕃茄洋蔥同自加醬汁甜甜地好夾。😋由於有比較,另一款美式牛肉漢堡真係普通咗啲,因為大致上同鄰居漢堡一樣,只係少咗幾樣料😅。冇計係價錢嘅分別,但係因為呢款有做

鄰居漢堡

由於有比較,另一款美式牛肉漢堡真係普通咗啲,因為大致上同鄰居漢堡一樣,只係少咗幾樣料😅。冇計係價錢嘅分別,但係因為呢款有做午餐,同另一款散叫再加錢配薯條,個difference成$30,都幾貴吓,差唔多double。午餐個薯條就只係單色,而加錢嗰個就係雙色薯條,即係有埋蕃薯🍠條,蕃薯條就係橙色果啲同淋身啲,但我覺得各有各好食,兩樣都係外脆內軟,夠大條👍🏻。
美式牛肉漢堡

總括嚟講,一個唔鐘意食burger嘅人(即係我)都覺得幾好食,薯條特別推介😋。如果想食burger,呢區真係冇乜其他選擇,可以試吓鄰居。不過除咗午餐set外,我覺得始終得一個漢堡連薯條要成七八十蚊真係較貴💸,性價比低。另外佢得晚市先會有牛扒🥩食,睇圖又幾吸引。
2019-07-30
鄰居漢堡