2018-02-24 73 瀏覽
今日跟家姐姐夫去食開年飯,去咗一間喺皇后大道東酒店內的高級粵菜餐廳,實際上是食川粵菜,所以菜式有些是辣的。姐姐話佢最欣賞梅酒聖女果,我絕對舉腳同意,似杯雞尾酒咁好靚,車厘茄仔已經去皮,用梅酒話梅浸到又酸又甜,味道非常濃郁好好食,我連啲汁都飲埋,但係粒話梅就已經浸得太耐冇味道。但如果要選冠軍我就提名糯米雞翼,姐姐話這個菜是龍圃的招牌菜,這間圃公館正是龍圃的姊妹店,我第一次食,覺得很新奇,大大隻雞翼預先起肉,然後釀入糯米飯,一啖咬落去,雞外脆卜卜,糯米味香,配搭非常好。我哋仲食咗咕嚕蝦球,都幾好食,似咕嚕肉,因為用蝦肉就比較爽。查香仔骨都幾得意,茶葉好大片,我覺得似京菜川椒雞的川椒葉多個茶葉,因為用蜜糖調味,所以甜的好好食。環境服務都幾好,最好都係今晚我唔使出錢有得食,食得特別梳乎!