餐廳: PHI Coffee & Pancake (MegaBox)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-01-15 198 瀏覽
一向都很喜歡PHI的的souffle pancake最近比我知道佢開咗間新分店, 仲要起好近我嘅九龍東Megabox以bear bear為餐廳主題, 大人細路見到都會覺得好fancy近門口果排座位是半開放式, 每卡都放咗隻巨大熊公仔起度, 就好似陪伴住你用餐咁原來呢間都係pet friendly餐廳嚟架, 聽到另一台客人問先知, 咁下次我可以帶埋阿b嚟Megabox呢間分店嘅menu都有d唔同, 部份菜式加入咗bear bear元素同聖誕氣氛我地點咗以下幾份食物, souffle pancake就緊係唔少得啦每張檯上都有可愛小熊架, 真係好啱嚟打卡 (老闆真係好識做生意 XD) 芥末蟹肉青蘋果沙律碗青蘋果和蟹肉都是淺色的, 2者混合成一個白色雪餅般, 柔軟中帶點青蘋果的清爽口感,而芥末味不特出, 所以不擔心會吃到攻鼻下面用了幾款沙律菜墊底, 用了酸醋汁作調味碟邊有2片金黃牛油味很濃的多士, 超級正! 將蟹肉放上面一齊食, 無咁單調 龍蝦扁意粉唔好睇佢平平無奇, 一上檯已經聞到好濃嘅龍蝦汁味醬汁都用上龍蝦汁, 仲有好多龍蝦肉, 唔使拆殼, 食得特別滋味!不過是日嘅扁意粉稍為淋咗少少, 但
一向都很喜歡PHI的的souffle pancake
近門口果排座位是半開放式,
每卡都放咗隻巨大熊公仔起度, 就好似陪伴住你用餐咁

芥末蟹肉青蘋果沙律碗
而芥末味不特出, 所以不擔心會吃到攻鼻
下面用了幾款沙律菜墊底, 用了酸醋汁作調味

龍蝦扁意粉
唔好睇佢平平無奇, 一上檯已經聞到好濃嘅龍蝦汁味
不過是日嘅扁意粉稍為淋咗少少, 但又唔係淋到入口即溶果種感覺, 只是個人較喜歡有點咬口感
整體食完唔會口渴, 係適中嘅味道
龍蝦扁意粉
飲品今次試下加了godiva朱古力酒嘅咖啡 (冰)
放工後總想飲少少酒relax, 太夜飲濃啡又怕瞓唔著, 呢杯就正好啱我口味
少少甜, 酒精都唔會太濃, 有點像mocha
Godiva朱古力酒嘅咖啡
飯後甜品點少得我最愛嘅梳乎厘, 每次食到都覺得好幸福
又試下未試過的口味先:
經典英式伯爵茶梳乎厘
PHI係我嘅世一梳乎厘, 擺盆又精美, 味道又好食
同樣每份都有3件蛋香味濃嘅souffle pancake, 面頭就淋上微甜嘅伯爵茶醬, 唔算好杰身嘅
經典英式伯爵茶梳乎厘
呢份梳乎厘仲有3粒厥餅和1粒瑪德蓮蛋糕, 自家製伯爵茶忌廉和1小球雪榚 , 真係超滿足~
不過瑪德蓮蛋糕就有點乾涸, 同埋厥餅硬咗少少, 所以扣咗1粒星

但佢嘅梳乎厘真心好食嘅
2024-01-11