2020-11-15 343 瀏覽
事隔一年,今年再次聚會去到金兜記食大閘蟹宴,依然滋味,服務態度依然很好,不枉我地未到蟹宴時間就已經plan好要再book位去食😂 今年一去到,跟前年最大不同之處就係人流多左好多,滿坐的了,前年去只是數張枱,心諗好彩訂左位咋!😅不過因為8個人,我哋都需要分兩張枱坐,不過店員都好好地安排隔壁的枱,我地亦不被抗疫措施而影響心情🤣🤣跟友人談開才知道餐館今年都有被受雜誌採訪介紹,所以人流亦因此而增多了👍🏿👍🏿值得~ 上大閘蟹之前,首先係黎左乳鴿、黃金蝦球、杏汁燉花膠湯😋好味道啊,吃完了剛好就是上主角既時間,「每人兩隻,thx!」開始動手,比賽開始,每食完一隻半左右,我地就即刻舉手🙋🏾再叫、再叫、再叫... 職員沒有因為我地瘋狂的加蟹而黑面, I like this😂 蟹不算是很大的品種,聽聞好似係日本蟹(唔肯定),但蟹羔都不會失禮,都爆,我鐘意😍一d都唔膩,我既戰績係... 8隻,另外跟我同枱嘅都食咗10隻,我輸咗了😅哈哈。最後就是炒糯米飯和薑茶來作一個完結,糯米飯唔油唔濕唔太乾身,超好味啊,食食下成大半碟給我掃清😂😂 薑茶好夠薑,好正,飲落好舒服。因為食尾段,嚴格上都沒有看到
上大閘蟹之前,首先係黎左乳鴿、黃金蝦球、杏汁燉花膠湯😋好味道啊,吃完了剛好就是上主角既時間,「每人兩隻,thx!」開始動手,比賽開始,每食完一隻半左右,我地就即刻舉手🙋🏾再叫、再叫、再叫... 職員沒有因為我地瘋狂的加蟹而黑面, I like this😂 蟹不算是很大的品種,聽聞好似係日本蟹(唔肯定),但蟹羔都不會失禮,都爆,我鐘意😍一d都唔膩,我既戰績係... 8隻,另外跟我同枱嘅都食咗10隻,我輸咗了😅哈哈。最後就是炒糯米飯和薑茶來作一個完結,糯米飯唔油唔濕唔太乾身,超好味啊,食食下成大半碟給我掃清😂😂 薑茶好夠薑,好正,飲落好舒服。因為食尾段,嚴格上都沒有看到客人給被催趕的。總括來說,今晚食得好飽又開心,店員亦好有禮貌的說謝及歡送👍🏿👍🏿
我會再黎再Encore架😚🦀🦀