2022-11-05
放工約好姊妹一齊Happy Friday忙碌2個月有多,加上天氣忽冷忽熱,本來今日感覺超差,但放工按個摩之後享受美食,我復活了👍🏻推介這間觀塘隱世小店~ 呢個商場比較靜,但係龍鳳號特別受歡迎,真係有原因!佢哋嘅食物質素高,價錢合理,例如滷肉飯只需$38。昨晚我哋試咗招牌菜式:1. 砂鍋麻油雞 $88 - 湯清不油,有杞子同老薑,湯可以飲,似藥膳 / 肉骨茶的朋友,飲落肚感覺良好;內有貢丸和豬紅等材料,層次豐富2. 鹽酥菇 - 不會厚粉,juicy,下次可以試吓好易伏的鹽酥雞。另外滷水嗰啲食物都好似同出邊有所不同,比較特別。3. 台式烤墨汁香腸 - 食法正宗: 好多台灣餐廳都冇蒜片。而且佢哋蒜片大小比例比外面有啲店適中,夾住食好夾。腸有真味,唔會好似出邊有啲腸咁膠,同埋咁多人工添加,有墨魚粒粒。(items 2 & 3 各$42)另4. 飲品: 屏東柑桔檸檬 $28 有趣! ok嘅,可惜只有凍飲。5. 再來甜品 (各$42)a) 龍鳳豆腐花 (黑糖寒天+$8)好足料,有齊紅豆、綠豆、芋圓、地瓜圓,但係因為材料係凍嘅,但係本身個豆腐花唔係凍食,所以如果可以暖啲就會更好。b) 紅豆抹茶湯,飲
佢哋嘅食物質素高,價錢合理,例如滷肉飯只需$38。
昨晚我哋試咗招牌菜式:
(items 2 & 3 各$42)
另
5. 再來甜品 (各$42)
a) 龍鳳豆腐花 (黑糖寒天+$8)
b) 紅豆抹茶湯,飲落好舒服,夠暖。裏面都有糯米丸子、珍珠、紅豆、黑糖寒天等等,茶湯甘醇。同另外嘅甜品互相平衡,首先分開品嚐: 先飲抹茶湯(因為比較簡單,同埋有甘苦味),然後食豆腐花(材料比較豐富,同埋甜);然後再撈埋一齊食,一樣好夾好好味。
其他方面:
先睇吓相片~
1. 坐得舒服,有啲位較窄但可接受,樓底高
2. 裝飾比其他台式食店特別用心,有傳統主題
3. 員工服務態度好好,好細心,會幫我朋友諗外賣點樣平啲,btw, 外賣有八五折食完之後買糖水俾家人!
依個商場交通尚算方便、靜中帶旺,唔駛迫。
大家去試試吧!