2015-04-12
平時和朋友出來聚會,總是去日本料理,有朋友提議去韓燒,韓國燒烤近來開了不少店鋪,大家都是住新界,想揾下新界有冇好吃韓燒,我上來openrice看下有邊間可以試下. 見到荃灣一間幾好口啤,原來是BBQ7080其下BBQmilitary,我們透過whastapp度book位,這裡位置不太難找,我比預定時間早咗到,店員又好好人,容許我等到朋友來才開始計入座時間,這個值得一讚,後來,其他2位朋友就來到,我們未開始吃之前,當然給手機食先 ,3個人不停影呀影呀,跟著開始燒烤,我平時少去燒烤,燒烤在我的感覺一定好多油煙,加上我份人冇耐性,今晚去完BBQMilitary,打破了這個想法,荃灣店服務又好好,有店員幫你燒,每隔45分鐘換走個網,服務十分細心,保證衛生,有朋友話一定要試下豬皮, 我們分別点了韓式烤鰻魚 /牛排骨,特級雪花牛肉/牛脷/牛肋骨/五花腩/豬排骨特級豬頸肉/,韓式烤鰻魚,這裡有一個好特別又健康食法,可以用生菜,点下汁在肉上再包住來吃,十分好味,BBQMilitary採用十分新鮮食材,感覺同一般室內燒烤冇分別,比起傳統室內燒烤,有生菜可以吃健康好多,這樣咁吃十分美味,平衡到各方須要,今
韓式烤鰻魚,這裡有一個好特別又健康食法,可以用生菜,点下汁在肉上再包住來吃,十分好味,BBQMilitary採用十分新鮮食材,感覺同一般室內燒烤冇分別,比起傳統室內燒烤,有生菜可以吃健康好多,這樣咁吃十分美味,平衡到各方須要,今晚同友人吃得好開心,價錢偏貴,下次帶下屋企人來吃這裡美味燒烤,這裡環境又幾好,適合朋友/家庭聚會
食物水準
烤什錦牛肉 (338元/400g)
牛排骨 ,味道幾好,排骨肉比想像中多,口感唔錯
特級雪花牛肉,十分多肉汁,我覺得幾好吃
牛脷,我覺得肉質唔錯
牛肋骨,這個都OK
烤豬皮
78/150g
我第一次知道豬皮可以用來燒烤,朋友十分愛吃這個,我反而就麻麻 ,吃完感覺成口豬油,可能同我平日不愛吃有關
烤什錦豬肉 (298/250g)
梅頭肉,我覺得味道幾好,又不會燒到過火
五花腩,這個冇吃到,我不愛吃太肥膩,朋友就大愛這個,話好好吃
豬排骨,我覺得都OK
特級豬頸肉,味道幾好,口感不會太鞋
麥茶,這個幾好飲
前菜,徐了泡菜冇吃,其他幾好味
我覺得好好服務,我早了20分鐘到達,本應由我入座開始計時,店員問下朋友大約咩時間會到,容許朋友來到先開始計時入座,又會有店員幫客人燒烤
真的好好,每隔45分鐘換一次燒烤網
這裡環境好好,地方又大,座位十分舒適
價錢
埋單980元,平均320元一個,價錢偏貴,我同友人都覺得值這個價
番吃
下次有機會再去