2017-02-14 8264 瀏覽
聖誕先岩岩見完,話咁快又新年,又係時候食開年飯啦!係賴生上年出席舊同事開年飯既時候,全部同事都強烈要求賴生今年帶埋屈小姐出黎見佢地(哈哈哈⋯見家長咩?)為左順應民意,賴生今年就誠邀屈小姐出席!今年既開年飯,我地定左係尖沙咀中心既Outback,賴生係天星碼頭接左屈小姐之後,行左一陣海港城就過去啦!去到既時候,已經有同事拎左位啦!仲有埋大枱Serve我地,超好坐!10個人都坐得好舒服,唔駛逼埋晒係一齊!仲有呢度服務都Ok嫁,雖然佢地有D忙,但都好快會serve到我地,而且態度非常好我地成餐飯由7點30食到10點2都冇悶場當你落左Order之後,就會有新鮮熱辣既黑糖包包黎嫁啦!係呢度既名物之一,仲要免費任加嫁!1)黑糖包包 (4.5星)- 叫左野食就免費任叫嫁!1次黎一條,增加CP值必點Item!- 味道仲好出色添!熱辣辣香噴噴!本身就微甜既,塗埋側邊隻牛油仲正!因為牛油又香D,牛油本身既味仲令黑糖包包既甜味更突出!- 外脆內軟!食慣Plain Plain雜糧包既(懶健康)屈小姐食頭一兩啖覺得過甜,但食多幾啖,尤其係食左啲主菜之後又忍唔住再叫尼食!- 重點:一定要襯熱食!凍左差好遠架!2)
)為左順應民意,賴生今年就誠邀屈小姐出席

!10個人都坐得好舒服,唔駛逼埋晒係一齊!
我地成餐飯由7點30食到10點2都冇悶場

1)黑糖包包 (4.5星)
黑糖包包

- 重點:一定要襯熱食!凍左差好遠架!

2)大蝦凱撒沙律 (4星)
大蝦凱撒沙律
- 沙律菜好新鮮,超爽既,醬亦都好夠,蝦肉較實淨冇乜蝦味!

3) 炸磨菇 (4.5星)
炸磨菇
- 係賴生好鍾意既小食之一!

- 外層薄薄地炸過既磨菇微脆,但內裡粒磨菇勁Juicy!

- 點埋側面個凱撒醬,味道更佳!更濃烈!更容易上癮!

- 只可惜有點油,油份滲落下層既磨菇時,外皮就淋晒

4)炸洋蔥花 (3.5星)
炸洋蔥
- 不得不同意,呢味小食影相呃Like一流!

- 基本上,亦做到外脆內Juicy (外圈既花)

- 但當你愈食愈入,愈接近芯位時,問題就黎啦,不單難切易散,入面既心位仲積晒油,除左淋晒,即望落勁肥!
- 識食一定係(豁出去咁)點大量千島醬食,爆脆炸粉加千島醬

5)芝士煙肉薯條 (4星)
煙肉芝士薯條
- 用粗薯條加芝士同煙肉真係好聰明既配搭!除左粗薯條冇咁易淋之外,仲可以癡多D芝士汁添

- 呢度既芝士味好濃嫁!
最厲害係真係將煙肉既味逼入埋芝士同薯條度⋯超夾!

- 薯條既薯仔味好出,如果個面再脆啲就正

6) 黑醋椰菜苗蕃茄沙律 (4.5星)
黑醋椰菜苗蕃茄仔沙律
- 好特別嫁呢個沙律,好開胃!酸酸甜甜

- 椰菜苗一粒粒波,爽爽地既口感,加上蕃茄仔淋淋地,口感豐富!

- 可惜椰菜苗有點苦⋯

7)T bone 18oz  - Medium (4.5星)
T  bone  (18oz)
- 好大塊呀
!牛肉味超濃!好好味!

- 塊扒較少脂肪同筋,可惜係肉質較鞋!

- 如果鍾意食牛味既,建議食呢隻!

8)安格斯肉眼 - Medium(4星)
安格斯肉眼(16oz)
- 露荀幾好,煎得唔錯!唔會乾,鞋同老

- 塊安格斯肉眼呢,口感就好好啦,肉質好淋!之但係牛肉味就得少少

- 上枱果陣隻碟仲熱,"炸炸"聲架

9)一磅蟹腳連飯 (3星)
蟹腳(1lbs)
- D蟹腳呢,肉質可以,都食到蟹味既鮮甜,但調味太咸啦⋯⋯

- D飯係冇味既
⋯係好過白飯少少⋯

10)蕃茄海鮮長通粉 (3.5星)
蕃茄海鮮長通粉
- 正常野啦!蕃茄味係有既
,長通粉仲好彈口唔會淋得濟添!

- 蝦好大隻,彈牙,無雪味亦無蝦味

11)No rule pasta (5星)
No  Rules  Pasta
- 成晚最好味係呢個
!個白汁好濃呀!而且好傑身!掛晒係扁意粉面,勁好味!

- 扁意粉煮得好彈牙,岩岩好唔會好淋

- 入面仲有蝦,芝士同雞肉!都唔錯既,係雞肉有少少雪味!
- 兩塊包就好脆,味道就‧‧‧無味
但重點係意粉麻~~~

12)椰子士多啤梨特飲 (2.5星)
椰子士多啤梨特飲
- 如果要形容呢杯野,我可以話係椰子味既益力多

#好開心今年屈小姐肯跟賴生去

大蝦凱撒沙律
炸磨菇
煙肉芝士薯條
黑醋椰菜苗蕃茄仔沙律
T  bone  (18oz)
安格斯肉眼(16oz)
No  Rules  Pasta
  • 黑糖麵包