2021-11-03
轉眼快活又一年。原班人馬小學同學每年一度聚舊。今次由超級日本粉絲友人提議到耀華街新開間 mr.kanso 試新野!聚舊少不了乾杯盡慶。mr.kanso 有好多清酒選擇。一班思鄉友今次火力盡開,叫左多款不同清酒,實行不醉無歸。我地先叫左支天𣁽,酒味香醇,配搭不同食品、尤其是海鮮一流。呢隻清酒出面較少有,I like it 👍🏻👍🏻mr.kanso 全部菜式都係用罐頭創作,夠特別又有噱頭。未嚟之前都聽過呢間野其實來自日本,網上介紹話係日本最大嘅罐頭酒吧。我之前去日本就無留意到有呢樣野。今次嚟到試左啲菜式令我好驚喜,大滿足。佢地嘅招牌菜係「蟹籽玉子燒」。到而家我都好佩服日本仔可以將罐頭整得咁出色,甚至好味過好多店舖!玉子燒用火槍燒過後好香,蟹籽又脆,成件事好夾!👍🏻「吞拿魚沙律脆餅」做法簡單,將吞拿魚混和沙律醬,放係脆餅上一齊食已經好好味 😌「脆炸鯖魚」用來送酒一流。廚師將鯖魚炸到又香又脆,而且啲鯖魚又啖啖肉,真係食到停唔到手。「鰻魚小卷」店家好有諗頭,竟然將罐頭用來做埋壽司,勁!個鰻魚估佢唔到咁有碳香咁好味。就算唔做壽司就咁食都咁好味!飲完天魁我地仲叫左「三粒米」、「龜川」、「而今」同「十
飲完天魁我地仲叫左「三粒米」、「龜川」、「而今」同「十九」。我覺得支「十九」最有驚喜。好特別嘅碳酸味,越飲越開胃!班女同學仔就偏好「三粒米」,果味重又有少少甜。
今年嘅聚會真係好難忘。大家傾到唔捨得走。間餐廳特別得嚟啲嘢又好食有創意。我地一衆思鄉友都食得好開心,已經約埋第時一有機會就到日本嘅本店朝聖!