2022-11-16 199 瀏覽
喺香港一年四季都可以打邊爐,真係好幸福。約朋友出嚟食飯,打邊爐就可以一路烚一路傾偈,暢談一晚。今晚揀咗佐敦嘅不倒翁中日火鍋料理,地方開揚、座位寬敞,店員都熱情有禮。叫咗個二人餐☺️先嚟日式魚生拼盤有四款刺身,冰鎮住,幾新鮮。食完刺身就開始打邊爐,全部嘢食好快上齊,先嚟個合照先!酸梅湯生津止渴又開胃。冬瓜瑤柱鍋一放上枱已經聞到好香嘅瑤柱味,見到咁多瑤柱,就知用料十足。加上清甜嘅冬瓜,清潤美味,即刻要飲返一碗先。金牌手切肥牛鮮紅色,雪花紋靚,片片都係起雙飛切法,特別大片,入口仲要好好食,好有牛味。四寶丸 本來係手打牛丸、墨魚丸、蝦丸、鯪魚丸,唔想食鯪魚丸,店員特別好人幫我轉咗蝦丸,服務貼心。每款都好彈牙,真係似即打比較少見嘅火鍋料-駝鳥肉,低脂肪低膽固醇,但仍然係入口嫩滑,質地軟腍。松露牛根丸無乜松露味但係牛味濃又彈牙。生猛蟶子洗得乾淨無內臟,鮮甜十足。珊瑚蚌爽脆彈牙,我一路以為係蚌類,朋友話我知係海參嘅腸臟最後仲有小甜品送添。

食完刺身就開始打邊爐,全部嘢食好快上齊,先嚟個合照先!

酸梅湯生津止渴又開胃。

松露牛根丸無乜松露味但係牛味濃又彈牙。

生猛蟶子洗得乾淨無內臟,鮮甜十足。

珊瑚蚌爽脆彈牙,我一路以為係蚌類,朋友話我知係海參嘅腸臟

最後仲有小甜品送添。