2012-02-23
想在大埔及北區食餐似樣啲的西餐, 選擇非常有限, 假如對環境有要求, 真係五隻手指數得哂.見到雜誌介紹上水呢間疏乎厘, 即刻扑入去試試. 餐廳距離火車站十五分鐘腳程, 在比較冇咁繁忙的馬會道, 去到十二點, 剛剛開門營業, 即刻有七八個人走入去, 睇嚟生意唔錯.餐廳開張冇耐, 裝修簡潔, 最特別係個open kitchen, 好, 透明度高, 證明信心十足, 我鍾意.午市套餐有pizza餐($48), 意粉餐($52), 及黑板手寫的幾款($5x-$78).我點了咖哩雞柳意粉($52)前菜有麵包及香草雜菜忌廉湯, 麵包香脆, 個湯就飲唔出有邊種"香草雜菜"味, 但係好滑溜.除了湯, 仲有薯仔沙律, 食得出個醬係自己做的, 如果落多兩滴檸檬汁會好啲. 主菜咖哩雞柳意粉, 咖哩汁係英國式, 好溫和嗰種, 冇乜濃烈香料味,意粉不會煮得過腍, 除了雞柳, 配菜仲有西椒&香菇etc, 份量適中, okay啦.即磨咖啡, good.老公點了黑板上的 豬柳拼羊肉配燒汁&意粉($78).麵包+湯+薯仔沙律+咖啡 都同上面一樣的.豬柳拼羊肉, 我覺得個組合都幾奇怪, 不過自然有食肉獸捧場.兩塊肉差不多s
假如對環境有要求, 真係五隻手指數得哂.
見到雜誌介紹上水呢間疏乎厘, 即刻扑入去試試.
餐廳距離火車站十五分鐘腳程, 在比較冇咁繁忙的馬會道,
好, 透明度高, 證明信心十足, 我鍾意.
我點了咖哩雞柳意粉($52) 前菜有麵包及香草雜菜忌廉湯,
麵包香脆, 個湯就飲唔出有邊種"香草雜菜"味, 但係好滑溜. 除了湯, 仲有薯仔沙律, 食得出個醬係自己做的, 如果落多兩滴檸檬汁會好啲. 主菜咖哩雞柳意粉, 咖哩汁係英國式, 好溫和嗰種, 冇乜濃烈香料味,
意粉不會煮得過腍, 除了雞柳, 配菜仲有西椒&香菇etc, 份量適中, okay啦. 即磨咖啡, good.
老公點了黑板上的 豬柳拼羊肉配燒汁&意粉($78).
麵包+湯+薯仔沙律+咖啡 都同上面一樣的. 豬柳拼羊肉, 我覺得個組合都幾奇怪, 不過自然有食肉獸捧場.
兩塊肉差不多size, 羊肉比較肥, 同燒汁唔係咁夾,
豬扒煎得香啲, 但一樣同燒汁唔係咁夾, 叧外要求攞芥辣, 辛辣味中和了肥膩, 至覺得好啲.
不過攞完芥辣, 至諗起羊肉不如配下薄荷汁啦, 又唔好意思再煩人地, 算啦.
總括來講, 餐廳環境優雅, 服務有禮, 咁嘅價錢, 真係超值.
埋單時仲有張九折coupon添,
一定有下次㗎.