2021-09-14
屯馬開通~真的很興奮~😂平時甚少去土瓜灣嘅我,又多個地方搵好嘢食😋今次就揀左主要食丼飯嘅夢之丼餐廳地方闊落,裝修有啲返左鄉下嘅感覺,仲有吧檯,可以睇住師傅做嘢。不過今次吧檯滿咗😗下次要早啲卜台先除咗基本嘅丼之外,佢哋亦都有唔同嘅新鮮魚生介紹俾客人,亦有啲送酒嘅小食我哋今次叫左:夢之丼花錦魚生丼蟹皇醬燒蟹膏豆腐慢煮鮑魚配肝醬法國生蠔帆立貝刺身左口魚邊壽司叫完就送一人送一個沙律仔同麵豉湯,估唔到佢個湯都幾鮮味,應該落左啲魚骨落去熬。食正餐之之前食啲生嘢開下胃,生蠔大大隻,朋友食完話唔夠喉,好彩我制止佢,唔係食唔到跟住啲好嘢😛帆立貝厚肉,但嫩到無牙都食到咁滯😜接住上嘅蟹皇醬燒蟹膏豆腐,慢煮鮑魚配肝醬同左口魚邊壽司。全部細細件,適合同朋友飲住酒,慢慢吹住水嚟食。跟住就係今晚嘅重點,丼飯啦。首先出場嘅係花錦魚生丼,有成十幾種配料,令人目不暇給。雖然每樣嘢嘅份量唔多,但撈埋隻生蛋黃同加小小豉油,成個飯即刻唔同哂,豐富嘅口感同濃郁嘅鮮味,搞到我差啲以為食緊海膽~配合埋煙韌嘅珍珠米,係perfect match!接住落嚟就係夢之丼。叫得呢個名,係因為你發夢都估唔到一個飯可以有咁多海鮮 (sor有啲太牽
平時甚少去土瓜灣嘅我,又多個地方搵好嘢食😋
今次就揀左主要食丼飯嘅夢之丼
慢煮鮑魚配肝醬
法國生蠔
帆立貝刺身
左口魚邊壽司
接住落嚟就係夢之丼。叫得呢個名,係因為你發夢都估唔到一個飯可以有咁多海鮮 (sor有啲太牽強😂😂) 但佢真係可以滿哂大家嘅願望,有齊海膽,原隻牡丹蝦,三文魚子,松葉蟹肉,帆立貝同炙燒三文魚等嘅海鮮。樣樣新鮮就唔在講,而且份量多,食哂啲飯都未食得哂啲魚生,叫得做招牌丼係有佢嘅道理!
最後要讚下佢嘅服務,人手充足,成日幫我哋加茶!下次要叫多幾個朋友嚟,因為啲丼飯真係足料,要多幾個人先可以食得哂🤤🤤