2011-08-18
我見 <家和熟燒> 咁抵食,打算走嚟買外賣,話哂 33 度,真係好熱! 如果,坐喺熟食檔,環境麻麻地,雖然有冷氣,但係都有點焗促!原來,呢度只限堂食!真無計!一睇餐牌,所有粉、麵、烏冬,全部 $30;開業短短兩個月,話咁快已經加價! 上次食炒烏冬明明係 $25,今次 $30,等如加咗 20%! ( 如果,打工一年加人工 20% 的話,大家就唔使跳槽嘞!係咪?哈哈!) 又可能係轉咗食材關係啦!......就算加咗價,以上環區嚟講,依然咁抵食!日式炒烏冬 $30大約 5 分鐘送上枱,今次烏冬炒得無咁乾身!碟底明顯有汁,好在入味! 咸味恰到好處!配料有:椰菜、洋蔥、豬肉片,多咗芽菜,無咗上次嘅苦瓜!仲好呀! ( 聽朋友講鍾意食苦瓜嘅人,就係上年紀嘅人;所以我哋都唔鍾意食苦瓜呀! ) 豬肉片份量較上次多,質感跟肥牛肉相似,軟腍好味!例湯 :冬瓜湯我以為例湯又係面豉湯,今次係冬瓜湯。味道夠清兼少油,是不錯嘅例湯。 況且冬瓜可解暑!
原來,呢度只限堂食!真無計!
日式炒烏冬 $30
例湯 :冬瓜湯