2023-03-07
今晚約咗個賭馬兒情嘅朋友喺荃灣食飯,所以搵間有電視睇吓馬仔,吹吓水嘅地方,荃灣鱟地坊嘅「明記海鮮潮州菜館」打冷就係好選擇,餐廳有好多大電視,鍾意睇住電視送飯嘅,啱晒。每晚開到零晨三點,啱哂貓頭鷹一族 餐廳有打冷專區,可以親自出去點選,都幾多選擇,不過今晚我哋主打食黃酒雞。客家黃酒雞煲先放低一個Gas爐,等咗一陣,香濃酒味嘅雞煲就馬上送到。除咗黃酒之外,仲有其他藥材,感覺相當補身。雞件份量都幾多,唔知係咪黃酒關係,肉質份外清甜和嫩滑。飲咗幾碗湯之後,成個人都暖咗。沙拉蝦球每一隻蝦球嘅外層都包圍着沙律醬,蝦球夠大隻,而且份量很多,性價比極高。食落肉質夠彈牙,沙律醬帶出了蝦嘅鮮味,絕對沒有雪藏蝦嘅味道。勁大檸檬茶真係大檸茶,足足有成1000 mL,足夠兩個人嘅份量,真係超抵飲。
每晚開到零晨三點,啱哂貓頭鷹一族
客家黃酒雞煲
沙拉蝦球