2024-02-04
今日去開觀塘,返歸前去潮叔打個一人邊爐先。我地兩個人每人叫左個一人火鍋($88),大家share唔同嘅牛肉黎食。麻辣湯:朋友只係食得少辣。我試過個湯,有麻,有辣既味道,香料味夠,而且唔會太鹹。入邊有兩舊雲耳。蕃茄薯仔湯:有兩舊蕃茄同兩舊薯仔。湯底清清地,冇落味精。我打完邊爐之後,飲晒全部湯。匙仁:牛肉味重,冇肥肉。啱晒瘦身人士。因為佢切得夠薄,淥幾秒等牛肉熟之後,都好容易咬開。吊龍:佢每一舊都黐住少少肥肉,所以食到牛肉味之餘,仲有一陣油香味,肉質嫩滑。五寶丸:有魚蛋,豬肉丸,魚皮餃,牛丸同埋豬肉餅各一粒。各種丸都好有質素. 魚蛋彈牙,豬肉丸同埋牛丸都彈牙同juice得來入邊有油香. 時令菜藍:有生菜,蓮藕,萵筍,娃娃菜同埋蕃茄。生菜爽脆,蓮藕清甜,萵筍爽滑。蟹王麵:兒時回憶,每次我見到有都一定會叫。麵質爽口。嗰包油係精髓!烏冬:正常可樂($8)及手作金橘檸檬百香果($18):手作金橘,檸檬百香果,應該冇額外加糖,所以係非常健康嘅飲料。個啤啤樽好得意。如果大家注重牛肉質素,而又想食重牛肉味嘅牛肉。潮叔係一個好選擇. 希望大家支持小店!
今日去開觀塘,返歸前去潮叔打個一人邊爐先。
烏冬:正常