2020-05-25
最近疫情開始緩和,很多餐廳氣氛都比早前幾個月略為有所好轉,一直期待已久既閨蜜聚會之夜,係我地既一再延期之下,今晚終於可以再聚首一堂,同好朋友慶祝生日。今次朋友簡左位置相當方便既<The Continental >。餐廳就正正係Pacific Place,可以由 LG 直接搭𨋢上四樓,行出去就會見到一間落地玻璃餐廳,正是我地今晚相約聚會之地。頭盤是兩個salad,份量比想像中多,沙律菜入口酸酸甜甜,材料新鮮爽脆,都幾開胃。很久沒有吃生蠔,今晚大家都按耐不住,來了兩打,生蠔屬中形size,入口清甜得來,亦帶點兒海水味。Mushroom 有淡淡牛油蒜香味,都幾香口。以伴菜來講,都算是個不錯的選擇。Rib eyes order 了五成熟,煎得沒有過老,熟度是剛好的,可惜既係,肉質不算嫰腍,沒有很多肉汁,咬下去帶有肉筋,有點黐實牙縫的感覺,吃得不夠暢快,在這種中高檔的西餐廳來講,呢個扒整體相對令人感到失望,失分不少,下次食扒,還是去正中的扒房會較為安心。龍蝦意粉味道不錯,龍蝦汁味道夠濃郁,龍蝦肉質亦爽口彈牙。烤雞係甘多道菜入面,質素係最高的,雞皮烤得微脆而薄,雞肉非常嫩滑,食落去
龍蝦意粉味道不錯,龍蝦汁味道夠濃郁,龍蝦肉質亦爽口彈牙。
烤雞係甘多道菜入面,質素係最高的,雞皮烤得微脆而薄,雞肉非常嫩滑,食落去完全無揸的,水準很高。
蘆筍夠新鮮,入口爽脆清新。
烤魚魚肉不算很嫰滑,肉質比較實在,但味道夠鮮,質素算是不錯。
素食系例意大利飯,感覺夠creamy 清新,吃完肉類再來一口飯,可以平衡一下肉膩感。
朱古力梳乎厘上面有少少雪糕,不會過甜,入口一冷一熱,非常鬆軟好吃。
我們還挑選了拿破崙作為朋友的生日蛋糕,每一層都帶有吉士cream,一層一層的餅塊,做得非常鬆化好食,感覺多層次,亦不會過甜。兩個高質甜品,為今晚好友聚會之夜畫上完滿的句號。