2022-07-25
朋友嚟緊去海外讀書,揀咗嚟哩度食farewell。因為種種原因,食飯日子一改再改😂但餐廳最近宣佈要結業😳所以無論如何,都要係關店前食到!餐廳係上環內街,坐地鐵的話,同出口嘅路程唔係太遠,但天氣實在太熱🥵🥵行到去已經溶咗🥵🥵餐廳細細,室內大約坐到10個人左右,外面有一幅大大嘅牆畫,室外仲有兩張細枱,不過咁嘅天氣🥵,當然係坐室內。食飯當日,門口張枱坐咗隻好可愛嘅大狗😍食物份量唔大,我同朋友一人叫咗一道茶漬飯,再加咗一個pancake share。塩燒西冷薄切牛排慢煮蛋穀米茶漬飯 ($110)、24小時浸煮鮮豚肉角煮慢煮蛋穀米茶漬飯 ($120)。兩款茶漬飯都配有温泉蛋,仲有張卡教進食方法😂將鰹魚湯倒落飯之前,先試飲咗一啖😆好濃味,好香😋牛肉同豚肉角都煮得好淋好入味😍😋試咗原味,就加入鰹魚湯一齊食,又有另一番風味。食完主菜,職員會埋黎清理枱面,再放上新餐碟。餐廳似乎對於唔同種類食物嘅進食方法,好有堅持😅職員放低餐具嘅時候提醒我哋,一人用細碟食pancake,另一人就用原本嘅大碟食😅Pancake 揀咗黑朱古力 ($98),每份都配牛奶雪糕同海鹽忌廉,pancake 中間仲有麻糬😍進食指示卡
食飯當日,門口張枱坐咗隻好可愛嘅大狗😍
食完主菜,職員會埋黎清理枱面,再放上新餐碟。
餐廳似乎對於唔同種類食物嘅進食方法,好有堅持😅
進食指示卡教先試一啖原味pancake,先加雪糕同忌廉。Pancake口感鬆軟,不過就咁食其實無味😂加咗忌廉同雪糕就好味好多😋
太好味嘅關係,好快就將個pancake 消滅咗😆
整過用餐體驗好滿意,不過餐廳即將要結業覺得好可惜,因為店舖嘅食物好有心機,味道亦唔錯,希望將來餐廳會有機會重開。
順帶一提,餐廳會提供口罩袋,用餐完畢戴好口罩後,要將用餐時用過嘅所有紙巾,都要放入口罩袋包好!