2012-09-18 49 瀏覽
之前試咗佢幾款切餅同千層酥,卒之都買咗個「關西柚子芝士蛋糕」返嚟試試,趁今晚人齊啲晌小弟屋企查經,就買一個一齊分享,當查經後嘅小茶點。東海堂一向致力出品優質日式蛋糕、甜餅,近年多做咗宣傳,又搵日本人氣西餅師合作嚟做料理顧問,依個關西柚子芝士蛋糕就喺佢嘅頭炮,以歐洲風格嘅芝士餅揉合日本食材,又睇睇成績如何?味覺有咩衝擊?蛋糕本身有三層,佔成個蛋糕1/3嘅底層喺海綿清蛋糕,跟住薄薄一層柚子皮夾柚子果醬,另外2/3就喺柚子芝士慕絲,再跟一包杏仁方脆鋪在餅面,可說有四重唔同質感。外型純潔簡樸而帶少許玩味,呈長形無乜花巧裝飾,海綿蛋糕底喺基本功,做得鬆軟綿綿;中間一層嘅柚子果醬做得太薄唔明顯,差啲唔知,喺食到時候嗒到啲柚子皮才稍為食出,味道還是香甜;至於柚子芝士慕絲,睇介紹喺以關西直送100%純柚子汁同法國忌廉芝士打成,口感幼滑,又散發出柚子清香,感覺幾清新可人,柚子味確喺頗為突出,相反,芝士味就較為隱約喇。好多年前去過日本關西,真喺唔知原來關西柚子都幾出名喎。杏仁方脆,似喺杏仁牛油曲奇咁,食落鬆化。講到玩味,就喺啲杏仁方脆,客人可自行用佢哋做出自己心水圖案,鋪晌餅上,不過,其實可變化嘅地方都唔
,相反,芝士味就較為隱約喇。好多年前去過日本關西,真喺唔知原來關西柚子都幾出名喎。杏仁方脆,似喺杏仁牛油曲奇咁,食落鬆化。講到玩味,就喺啲杏仁方脆,客人可自行用佢哋做出自己心水圖案,鋪晌餅上,不過,其實可變化嘅地方都唔多。如果送多支朱古力或芒果漿唧筆,等客人發揮更大創意晌餅面寫寫字或畫圖案,相信仲有趣、玩味更大。
中間一層嘅柚子果醬做得太薄唔明顯
依款餅話喺季節限定,相信源於關西柚子,咁遲啲又可唔可用上其實柚子嚟出呢?如泰國金柚,台灣文旦柚,唔知味道又會喺點呢

外賣自取
$21 (其他)
中間一層嘅柚子果醬做得太薄唔明顯