2022-07-05 1561 瀏覽
美孚地鐵內嘅「東海堂」不時都仲有幫襯,不過,就好耐無寫過食評,最近,就因為屋企人搞咗個人少少嘅飯局,三幾個屋企人約埋自家煮,而飯後甜品由小弟老婆負責,順道慶祝埋阿姨仔生日,最終,就喺揀咗「東海堂」嘅出品,心諗夠穩陣。正所謂不時不食,買蛋糕都可以喺,咪就喺試吓啲新出品囉。啱啱見到有款賣點喺用上日本靜岡縣產嘅「皇冠蜜瓜」,喺季節限定。最搞嘢,除蛋糕之外,原個靜岡皇冠蜜瓜都有的買。一向無買開啲高級生果,唔知咁嘅價抵唔抵!靜岡皇冠蜜瓜慕絲蛋糕 $283晌蛋糕櫃內,蛋糕旁有個牌仔,有對蛋糕嘅詳細描述牌,加上聽啲店員簡略介紹,真喺講到幾勁吓,又話溫室栽種,又話一藤一瓜,即喺每一藤只種一個瓜,等佢吸收足夠養份,又話完熟多汁……等等,更貼有一張藍色靜岡溫室貼紙驗證,真巴閉啊!為咗以示瓜肉喺取自真身,所以,啲蜜瓜喺連皮切,直接放上蛋糕面做裝飾,故基本上,賣相喺完全無花巧。名牌都有介紹,由下而上,喺酥餅、吉士忌廉、海綿蛋糕、蜜瓜慕絲、蜜瓜果凍、蜜瓜粒、忌廉、海綿蛋糕再忌廉。由於忌廉唔多,加上又配上一層果凍,裡面混有蜜瓜粒,所以,整體感覺都幾輕盈,慕絲做得相當柔滑,水準一貫咁穩定,啲蜜瓜又真喺甜度幾高,喺嫌
,最終,就喺揀咗「東海堂」嘅出品,心諗夠穩陣。
靜岡皇冠蜜瓜慕絲蛋糕 $283

,更貼有一張藍色靜岡溫室貼紙驗證,真巴閉啊!
靜岡皇冠蜜瓜慕絲蛋糕
,啲蜜瓜又真喺甜度幾高,喺嫌最底嘅酥餅有啲硬。
靜岡皇冠蜜瓜慕絲蛋糕
「東海堂」嘅出品一向都唔錯嘅,賣點喺用上日本食材去製作,不過,個人感覺呢一款蜜瓜蛋糕就無乜驚喜位而已。
外賣自取
$50 (其他)
2020-03-02 515 瀏覽
相隔4年才有的2月29日,我習慣買件禮物,紀念下 leap year,今年受疫情影響,減少到人多的場所,沒有到商場和百貨公司,路過美孚地鐵站,在東海堂,有發現!限量版小丸子保温壺,配紅桑子味脆脆8粒,零售價188元,優惠價88元,買給自己做禮物,很好!紅桑子味脆脆,不太甜,味道不錯!保温壼實用性强,雖然我不是特別喜歡小丸子,但保温壺挺美觀的!

紅桑子味脆脆,不太甜,味道不錯!
2020-02-29
2020-02-27 2206 瀏覽
早前友人試過一款「東海堂」新出品嘅芝士蛋糕「深旨‧芝士蛋糕」($55),推介俾小弟,認為好啱我味。老實講,咩甜品我都啱架啦,芝士系就更喺其一,再者,東海堂嘅出品向來都有信心。盒內附有一張簡介,介紹蛋糕嘅特色,賣點之處,更溫馨提示,雪一雪凍食就更好。打開包裝盒,芝士蛋糕嘅賣相喺「黑古勒特」,一臉古銅,所謂「深旨」,可以理解為深度烘焙。咪睇佢細細個,切開一睇,你就知密度有幾高,好墜手吓。經深度烘焙,面層帶點焦香甘甜風味,而內層嘅質感挺身得嚟,卻非常軟滑細膩,並且芝士味勁濃郁。細細哋一個芝士蛋糕,作為兩公婆嘅晚飯後甜點,就最好不過。老婆都讚呢一款芝士蛋糕好食,啱晒佢口味,當然啦,我都深知你心嘛。
外賣自取
$28 (其他)
2019-09-23 371 瀏覽
有慶祝活動但又想吃多啲款式的甜品,於是到東海堂散買蛋糕切餅!對我來說,東海堂的蛋糕是有保證又好味的平價版蛋糕專門店,一直以來都沒有失望過。是日撻類在做優惠,買3件85折,6件合共$120元有找。紫薯撻,甜度剛剛好,迷人的紫色已經吸引,啖啖的紫薯蓉香味充斥著味蕾又飽肚。赤莓撻及赤莓慕絲蛋糕切餅就略為失色,因為草莓看起來非常漂亮新鮮,可惜味道非常之酸,只可觀看不可褻玩😂密瓜及鮮果撻一直是家人的最愛,淡淡的果肉配上吉士醬及忌廉,口感豐富再加上撻皮增加了口感。最後是第一次品嚐的粒粒芒果千層酥,比預期喜出望外!粒粒芒果酸中帶甜,而且份量很多,最重要是千層酥做得好好,可惜沒有來個獨照,酥皮煙韌,吃下層次分明充滿新鮮果香。

是日撻類在做優惠,買3件85折,6件合共$120元有找。

外賣自取
今日揀咗東海堂嘅新款甜品做下午茶叫咗兩款蛋糕,第一款就係呢排電視廣告賣緊嘅🌽粟米蛋糕($28)~~整體來講口味幾特別,裏面好有層次,上層係粟米mousse,中間夾雜蛋糕同粟米味布甸,底餅就用咗粟米片去做,咬落比較硬身,不過個人認為都值得一試👍🏻👍🏻另外仲叫咗🍮布丁燒($25),最上層係芝士蛋糕,中間係布甸,最底層係焦糖汁~口感係豐富嘅,只不過實在太多焦糖汁,食完簡直糖尿咁滯,唔係太啱我個人口味
今日揀咗東海堂嘅新款甜品做下午茶

粟米蛋糕

布丁燒

2019-09-03
粟米蛋糕
📍🇭🇰母親節正日媽咪仲係飛機上面✈️唯有今日補返啦Haha好彩正日後一日買都仲有Happy mother's day個牌🤣-櫻花芝士慕斯蛋糕 $169白豆蓉做外層 甜甜地🍭配入面既芝士Mousse同鹽漬櫻花 🌸成個蛋糕好有咸香🧀😋仲有酸酸甜甜既士多啤梨啫喱🍓 岩哂唔中意食咁甜既人✨ 仲有粉紅色既外表 呃Like一流💯媽咪好滿意👸🏻💕✨
📍🇭🇰
岩哂唔中意食咁甜既人✨
仲有粉紅色既外表 呃Like一流💯
媽咪好滿意👸🏻💕✨

2018-07-10 455 瀏覽
家人生日,買了一個夏日限定的日本沖繩菠蘿蛋糕,回味一下沖繩和石垣島的味道。真係意想不到的清新好味首先,佢個立體菠蘿造型好得意可愛頭頂的cream以為會同其他蛋糕一樣甜到死,但食落一啲都唔會太甜!甜度剛剛好夾層間的菠蘿慕絲好幼滑,菠蘿果凍層和果肉就唔係好突出,可能份量太少太可惜!整個蛋糕唔太甜,感覺好似低糖之作,自己感覺良好,無咩罪惡感中間蛋糕的份量唔算多,頭頂的cream佔成個蛋糕的大部份,如果唔鐘意食cream的人就真係唔好買啦~本人就好喜歡食

首先,佢個立體菠蘿造型好得意可愛

2017-09-06 429 瀏覽
去連鎖麵包店買麵包,最怕買到空氣麵包,食幾啖就冇晒,今次係東海堂買到呢個芝士包又唔錯wor!!牛乳芝士漢堡包  $8.55又係介紹麵包既時候,東海堂有時啲包幾正架,唔係空氣麵包之餘,呢個芝士包中間有層咸咸地又幾軟滑芝士醬😋!creamy得黎又一啲都唔膩濟,而且麵包上有層糖霜,味道甜甜地,食呢個麵包做早餐幾開心呀❤️❤️

牛乳芝士漢堡包  $8.5

2017-08-04 323 瀏覽
今日係我表妹生日所以就係表哥嘅我就喺佢樓下幫佢買生日蛋糕見到有呢間餅店就入去睇吓 見到有呢個3.6牛乳蛋糕 知佢鍾意食牛奶嘅味道所以決定買呢個蛋糕同佢慶祝 食完之後真係發覺不得不想來推薦一下首先個牛乳蛋糕成個表層都係好香滑而且層次分明 唔會有太膩的感覺最後建議大家真係要食埋個餅底食到最底嗰塊好脆既餅底因為真係好襯牛奶嘅味道同埋好爽口法發覺東海堂都係一個買蛋糕唔錯嘅地方以後慶祝生日揀蛋糕一定會揀東海堂因為品質有保證 質素唔錯價格合理
今日係我表妹生日

食到最底嗰塊好脆既餅底
因為真係好襯牛奶嘅味道同埋好爽口
法發覺東海堂都係一個買蛋糕唔錯嘅地方
2017-02-21 572 瀏覽
at noon Another pupil of our exercise teacher 👨‍🏫 Buy a big 3 lbs fruit cake from ting hoi hall The cake is big Good Full of fresh combinations of fruit 🍉 we have candles 🎂 Sing again Very happy Very delicious 😋 The cake is exactly the taste of maxim cake only the fruits are different Same price for both Companies Maxim and ting Hoi hall Same standard Same price Same taste of the plain cake body An elder mother told me They are all made from a factory Maxim group Hk
at noon

Maxim group
Hk
2017-02-21
2016-10-21 473 瀏覽
家人生日,訂了一個牛乳芝士蛋糕,記得好耐之前食過幾好味,今次又食反先,不過好像無之前咁好味,餅底有點散,中間芝士有點硬,無咩牛乳味,一切就散開咁,到取時候個底仲好似溶溶地咁,做生日蛋糕賣相真係麻麻地。
2016-10-21
5 分鐘 (外賣自取)
$188 (宵夜)
2016-10-20 309 瀏覽
朋友生日,知道佢鐘意食綠茶,就買了一個蛋糕俾佢,抺茶,若竹$228一入口就食到好重既芝麻味,細看下見到有黑白芝麻夾雜係蛋糕到。綠茶味唔係太濃,佢既cream我唔多欣賞,因應唔係好幼滑果種,似忌廉多d。蛋糕都好實,唔夠鬆軟。
朋友生日,知道佢鐘意食綠茶,
就買了一個蛋糕俾佢,
抺茶,若竹$228
一入口就食到好重既芝麻味,細看下見到有
黑白芝麻夾雜係蛋糕到。
綠茶味唔係太濃,佢既cream我唔多欣賞,
因應唔係好幼滑果種,似忌廉多d。
蛋糕都好實,唔夠鬆軟。
2016-10-16
2016-05-22 361 瀏覽
飯後想吃吃甜品,於是就來到選蛋糕,由於獨愛綠茶,所以選擇了千層綠茶蛋糕。最外皮是cream, 混入了綠茶,第二層是純綠茶抺,中間是綠茶啫喱,底層是竹炭蛋糕,最下面是可可粒。整個蛋糕無論層數,味道也是千變萬化,綠茶忌廉夠滑,純綠茶味濃,加上啫喱口感,仲有竹炭蛋糕的鬆軟,最後是可可粒粒的咬口感覺。設計蛋糕者是化了心機去從味道和口感入手,讚呀。
外賣自取
你都係喜歡抹茶的嗎?我自己就好喜歡抹茶啦!你地又知唔知抹茶和綠茶有咩分別?其實分別都幾大,抹茶每年可以採收的日子只有v好小的時間,而且之後處理的過程都同綠茶有所不同。綠茶係經過炒的,而抹茶係經過蒸的過程。再者,將茶磨成粉的用具都係唔同的,綠茶是用機磨,抹茶就是用傳統的石磨來將茶磨成粉。濃厚。宇治抹茶牛油蛋糕賣相可以話係好平實,但你可以食到一點點的原始抹茶滋味,不過其實好像佢的牛油味比抹茶味更濃,根本上都cover哂應有的抹茶味。但你都會食到一點點茶香的厚甘味,呢款蛋糕的價錢合理,overall都尚算可以的。我自己呢,下次應該只會試佢地其他的抹茶款式蛋糕,期望有更好的口味。如果你又喜歡抹茶,不妨試下呀!
你都係喜歡抹茶的嗎?我自己就好喜歡抹茶啦!
如果你又喜歡抹茶,不妨試下呀!

2016-03-24
2016-05-12 416 瀏覽
眾多連鎖經營的餅店中, 最喜歡是東海堂。 除了經常推出不同款式的蛋糕外, 其質量都是值得信賴。臨近母親節, 東海堂亦推出了一系列應節蛋糕。 當中以鮮紅色"綺麗な冠"最為吸引。 好朋友生日聚會, 而且個個都貴為媽媽級, 本想以這個慶祝, 不過考慮到有小朋友出席, 還是選擇小朋友都喜愛的味道吧。相比之下, 雖然美人之赤莓系列已推出了一段時間, 不過顏色鮮艷, 造型飽滿的士多啤梨, 最為漂亮吸引, 必定受大人小朋友歡迎!美人之赤莓 $338即是日本士多啤梨慕絲蛋糕。 重量是1.6磅, 比平常的1磅, 磅半來得零丁, 不過多出的0.1磅也不多計較吧, 反正美觀美味是前題呢!打開包裝盒, 已聞到很香濃士多啤梨味。 除了面頭7粒赤紅士多啤梨做裝飾外, 忌廉唧花下面再由10粒士多啤梨組成, 粒粒都是日本直送的赤莓, 非常飽滿。 面頭裝飾的士多啤梨灑有金箔片,更添華麗。切開後層次非常豐富, 分別由士多啤梨海綿蛋糕, 蛋白海綿蛋糕, 士多啤梨白朱古力脆脆, 士多啤梨啫喱, 士多啤梨慕絲, 士多啤梨醬及忌廉組成。士多啤梨很爽口香甜, 果香滿溢, 不會太酸, 咬下非常多汁, 吃得出天然士多啤梨味道, 沒有人

美人之赤莓 $338

美人之赤莓
士多啤梨很爽口香甜, 果香滿溢, 不會太酸, 咬下非常多汁, 吃得出天然士多啤梨味道, 沒有人工修飾, 好味! 海綿蛋糕一貫東海堂出品的鬆軟, 濕潤得來又帶空氣感。 輕盈的忌廉打得幼滑, 甜道適中。 士多啤梨慕絲滑溜, 士多啤梨醬有粒籽嚼口, 士多啤梨啫喱有彈性, 而士多啤梨白朱古力脆脆增加脆口感。 層次分明, 每口都充滿士多啤梨的香氣, 做得很仔細又帶有心思的蛋糕, 推介!
美人之赤莓
不枉我今次捨棄貴牌子的蛋糕, 這個美人之赤莓贏得一眾好朋友的讚賞, 開心! 而且蛋糕真有其魔力, 尤其造型漂亮的, 當取出蛋糕時, 所有玩到飛起的小朋友都給眼定定注目, 好不搞笑!

備注: 蛋糕加生日牌要額外加$9, 信用卡享有9折優惠。

2016-05-01
5 分鐘 (外賣自取)