2021-12-02 583 瀏覽
可能你話,三聖村點解可以咁多人講,又唔係特別平,唔係特別精彩,原來係乜?我又覺得同文化地域都有關。朋友係屯門大西北的朋友,佢屋企好鐘意海鮮,而佢地以前出香港九龍真係隨時要一個半小時,可能你約左但因係公路塞車塞一個小時的那個年代,就算西貢平靚正,都未必會走入去食海鮮。因此,佢地會加一兩間餐館和海鮮檔做擔,熟悉後就可以食得開心。就好似今日咁,同一班大西北朋友,佢哋都話好熟泰海鮮同廣東名門 。因為廣東名門價錢夠為貴,於是乎泰海鮮就順理成章成為我的選擇了。一定要食龍蝦,芝士焗係膽?不是呀,上湯才是正貨,選了本地龍蝦,加伊麵底。海鮮湯又係必點的,人人飲又點會不夠好,咁多次食又有咁多料都無乜點錯。泰式香茅瀨尿蝦用上靚瀨尿蝦就會精彩。辣油煮花螺,以前常來吃,食佢送個白飯,好得。油鹽焗奄仔蟹同之前食過用牛油焗的都有少少相似,不過我愛鮑魚同蠔煲多點。我一定要點白酒忌廉煮花甲烏冬底,呢個曾紅到發癲的主菜,不吃無話題。今日配上關財記海鮮,和泰海鮮廚,絕佳配搭。網址: https://s.openrice.com/QrbS0XLS100地址: 屯門三聖街6號三聖商場地下5-8及14-16舖

泰式香茅瀨尿蝦用上靚瀨尿蝦就會精彩。

辣油煮花螺,以前常來吃,食佢送個白飯,好得。

今日配上關財記海鮮,和泰海鮮廚,絕佳配搭。

地址: 屯門三聖街6號三聖商場地下5-8及14-16舖