餐廳: 富臨飯店阿一鮑魚
資訊:

2016-08-31 13145 瀏覽
入到富臨飯店,一眼就望到呢對字: 「阿一鮑魚 為國爭光」厲害!究竟應該點形容呢位廚神呢?一個字: 掂兩個字: 經典三個字: 楊貫一四個字: 富臨飯店五個字: 銅紫荊星章六個字: 世界廚藝精英七個字: 美國五星鑽石獎八個字: 世界御廚最佳廚師九個字: 世界御廚駐香港大使 十個字: 代法國總統頒贈銀碗獎仲有?11個字: 法國農業部最高榮譽勳章12個字: 阿一鮑魚始創人董事總經理仲有??13個字: 再唔開飯我真係會肚餓到打人!! (請原諒我心急) 😁😁尋晚呢餐飯, 都可以話係我咁大個仔食廣東菜以來,最好食嘅一餐,絕對係我嘅經典飯局。用心去做,精心製作,上佳材料,超凡廚藝,廣東菜頂班之作,一哥好嘢。最開心係一哥坐埋喺度一齊食,一邊講解菜式,一邊暢談往事,特別是他如何將鮑魚地位提升,從切片碟頭菜升格為原隻食矜貴菜。還有他做菜給達官貴人,國家元首,商界名流等等的軼事趣聞。餸菜出色,故事動人,仲想點?好,首先出場係紅燒雞湯翅,個翅身夠粗夠肥, 但又好滑好嫩,個湯濃得嚟入口清甜,質地滑不留口。招牌菜鵝掌鮑魚又點會失手,日本鮑一定靚,用刀切落去時把刀好似被腍實,要慢慢拖番出來,夠哂溏心。「切鮑魚,你地知

一個字: 掂

仲有?

11個字: 法國農業部最高榮譽勳章
12個字: 阿一鮑魚始創人董事總經理

仲有??

「切鮑魚,你地知唔知點切先最好食,直切? 打橫切?定喺斜切?」一哥笑笑口問。

跟住嚟條兩斤重老鼠斑,蒸到啱啱好,肉質要用鮮到甜嚟形容。炸雞個皮好似紙咁薄,但又好鬆脆,雞肉鮮甜,好有雞味。

然後, 玩下食乳鴿。點玩? 先吃鴿肉伴火腿,屬於懷舊菜,舊時去飲宴的熱葷菜,通常都有呢一味,乳鴿起肉炒好鮮嫩,但係啲火腿點解有啲……

「 係唔係覺得啲火腿甜甜地?因為我先將火腿浸蜜糖過夜,然後先攞嚟做餸。」一哥解釋畀我地聽。

跟住呢一味乳鴿蛋配鳳尾蝦夠哂特別,乳鴿蛋似鵪鶉蛋大細,蛋黃已熟,但蛋白仲鬆鬆地,有啲似溫泉蛋嗰種質地,好神奇。 乳鴿蛋好食,鳳尾蝦又好味,加埋個蟹粉汁,無敵!

最後個荷葉飯,新鮮料多夠份量,瑤柱絲,冬菇粒,鮮蝦,真係乜嘢料都靚,啲飯做到一粒粒夠乾身,問你服未?

一哥就係一個,我服哂!

係喎, 唔記得講鮑魚點切先好味?呢樣嘢好難講,你哋最好請我去富臨食飯,然後我會示範俾你睇,點樣落刀切先係最好味!😂😂
2016-08-29