2017-10-17 97 瀏覽
長沙灣一帶泰國餐廳向來不多,所以好多時想食泰菜都會選擇誇區搵食。直至早兩日發現之前喺元州街同東沙島街交界果間茶餐廳原來已經消失左,變左做阿來泰式地道風味。有新野梗要試下啦。門口仲寫住試業中,但入面已經坐到滿晒。有幾個2人餐可以揀,如果唔啱散叫都好多選擇。但我地都係覺得套餐抵食啲,最後揀左個B餐。首先登場係生蝦刺身,尺寸都算大隻,係略嫌唔夠凍。如果用冰鎮住,加上點埋個辣辣地嘅醬,就有冰火嘅感覺。好彩個醬都夠濃,點一點已經夠晒入味啦。泰式海南雞--基本上除左雞翼部份,其他都係無骨嘅,啱晒我地呢啲懶吐骨嘅人。而且隻雞有小小肥,唔會太乾,味道都唔錯。平時食泰國野,好少叫肉碎生菜包,因為老婆唔鍾意佢啲肥豬肉。但今次個餐又連埋生菜包,咁我唯有當飯食啦。生菜夠新鮮,咬落去感覺好Fresh,肉碎辣辣地又夠醒胃惹味。呢個飛天炒通菜炒得認真香口,老婆最愛。呢個泰式鐵板蠔仔蛋唔係跟餐架,係我見到餐牌有比佢吸引左。有啲似打冷嘅煎蠔餅,不過佢無咁油。而且鐵板上可保持溫度,熱辣辣好好食呀。2人餐仲包2杯飲品,我揀左咸檸7,老婆揀左泰式咖啡。最後值得一讚佢地嘅服務,開頭入座時我地被安排一張2人檯,而隔離檯幾個阿叔喺
有新野梗要試下啦。

門口仲寫住試業中,但入面已經坐到滿晒。

有幾個2人餐可以揀,如果唔啱散叫都好多選擇。
但我地都係覺得套餐抵食啲,最後揀左個B餐。

首先登場係生蝦刺身,尺寸都算大隻,係略嫌唔夠凍。
如果用冰鎮住,加上點埋個辣辣地嘅醬,就有冰火嘅感覺。
好彩個醬都夠濃,點一點已經夠晒入味啦。
生蝦刺身

而且隻雞有小小肥,唔會太乾,味道都唔錯。
泰式海南雞(例)

平時食泰國野,好少叫肉碎生菜包,因為老婆唔鍾意佢啲肥豬肉。
但今次個餐又連埋生菜包,咁我唯有當飯食啦。
泰式肉碎生菜包

呢個飛天炒通菜炒得認真香口,老婆最愛。
飛天炒通菜

呢個泰式鐵板蠔仔蛋唔係跟餐架,係我見到餐牌有比佢吸引左。
有啲似打冷嘅煎蠔餅,不過佢無咁油。而且鐵板上可保持溫度,
熱辣辣好好食呀。
泰式鐵板蠔仔蛋

2人餐仲包2杯飲品,我揀左咸檸7,老婆揀左泰式咖啡。

最後值得一讚佢地嘅服務,開頭入座時我地被安排一張2人檯,而隔離檯幾個阿叔喺度高談闊論,
嘈到四圍嘅客都望住佢地,但佢地一路嘈無停過,再加上我地叫左比較多野,開始唔夠位放。
店員見剛剛有張四人檯埋單,主動話幫我地轉檯,仲話果張檯太嘈,同我講唔好意思。
完全感受到佢地對客人果種貼心嘅服務,真心比個
生蝦刺身
泰式海南雞(例)
泰式肉碎生菜包
飛天炒通菜