1K
2017-05-26 336 瀏覽
一直都聽聞阿元來了嘅大名,人氣非常高,基於位置對我對黎講,唔係太方便,就一直都冇試過。上月尾難得過海,本來想食小包,撞正人地落場時間;漫無目的之際,原本諗晚住改去夏雪食甜品,又突然記起阿元,一於試左阿元先!雖然係週六,但當時5點幾鐘,我地並唔需要等位就能入座,都算幾好運。坐低正正就能望到關於用餐時間嘅溫馨提示,繁忙時間互相體諒排隊嘅客人,用餐時間為30分鐘,唔知道此例有冇真正執行,雖然明白小店嘅難處,亦都知道小店生意好好,但個人認為半小時食一餐飯,有點苛刻。離開嘅時候6點零鐘已經開始現人龍。(不過事隔一個月,九龍區都已經有分店可以分散一下人流)阿元來了位置唔多,小店一間,都預左唔會坐得太舒適。裝潢明顯花過心思,木枱木櫈、牆上貼帶玩味嘅海報招紙、地道美食燈箱、必備嘅國語店員等,作為食客,都確實感覺到有幾分台灣風味。餐牌選擇不少,有飯麵、小食、湯、菜、甜品、台式飲品等,喺香港食台灣菜黎講已經算大眾化價位,入座最低消費$35/位。雖然只有兩個人,但一場黎到,加上唔知食完仲有冇心情、機會、思想準備會回訪,所以乜都想試啲,奈何肚皮有限。落單之後,好快開始上菜,客人嘅用餐時間自然能夠縮短。魯肉飯

阿元來了位置唔多,小店一間,都預左唔會坐得太舒適。

落單之後,好快開始上菜,客人嘅用餐時間自然能夠縮短。

魯肉飯 $29

魯肉飯份量唔多,小小一碗,唔會太飽滯。如果淨係點一碗飯食,或許足夠喺30分鐘內完事。
重點係滷肉,切開鋪滿碗仔,呈半肥瘦(肥肉佔多)入口軟腍,食滷肉都係要有適量肥肉先好食

滷汁入味帶咸香,但唔會好油膩。個人認為醬汁稍少,飯食到尾會有少許乾。

以呢個價錢,難怪迷倒咁多人,比較可惜係第一碗上嘅魯肉飯,珍珠米未煮好未完全熟透…同店員提出後,佢地試過都馬上換過另一碗俾我地。
第一次黎就遇到呢個情況,可能係我地唔好彩,但印象分會扣掉一點

魯肉飯

淡水魚丸湯 $20

飲魚丸湯都令我諗起第一次去九份旅遊,湯底飲落冇乜特別,同平時食魚蛋河嗰碗湯差不多。
魚丸口感都幾彈牙,粉感唔重,餡料少量,不過不失。

鹽酥雞 $35

因為兩個share一碗飯,都仲有空間可以點兩份小食,揀左鹽酥雞,雞件一早整好唔夠熱,炸粉唔厚,但食落唔夠脆。
肉質未至於乾柴,但都唔係特別出色,調味有點不足,好多間鹽酥雞都比呢個出色。

鹽酥雞

台灣香腸 $25
男朋友係台灣腸控,去親台灣都會狂食,可能見到「台灣腸」呢幾隻字,我地腦海中都係聯想起烤肉腸…
腸仔切成薄薄一片,口感乾硬,食落冇味,好似白灼腸仔,只可以話係同個人期望有落差

台灣香腸

九份芋圓 $30

有芋圓、珍珠、紅豆、南北杏等,材料都幾豐富,可惜味道一般

芋圓口感較硬實,煙韌但不Q彈,各自味道基於糖膠感太重,只有甜味。珍珠反而較為彈牙,但整體係太甜,只食到黑糖水味,食多兩啖已膩。

九份芋圓

九份芋圓

台式飲品選擇頗多,一律可以自選甜度、冰量。
大部分單點$20-$28,惠顧飯麵或小食,只需10蚊可以享用最普通嘅紅茶、綠茶,8選1。

茉莉綠茶 $10(優惠價)

阿薩姆紅茶 $10(優惠價)

飲品我地點左半糖,非常普通,純解喝用途。

茉莉綠茶、阿薩姆紅茶

今次到訪阿元都有少許失望,可能以前讀過太多好評,個人有點期望太高。幸好今次我地無需等候就能夠入座,亦都唔係山長水遠專登去試,不至於花太多時間,以魯肉飯嘅質素還是可以一試,其他我地點嘅幾款小食係一般水平。

可能已經算係喺香港比較好食嘅台灣野,環境又比較地道,所以迷倒咁多食客,我地就試一次夠了。
2017-04-22